Cât de gravă este prăbușirea petrolului pentru piața creditului. Avertisment de la bancherii centrali

Cât de gravă este prăbușirea petrolului pentru piața creditului. Avertisment de la bancherii centrali
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 feb 2016

Industria petrolieră este prinsă într-o spirală a scăderilor care amenință capacitatea de rambursare a unor datorii totale de 3.000 miliarde ale companiilor de profil, avertizează Banca Reglementelor Internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Un "vortex distructiv" se creează în sectorul petrolier în condițiile în care companiile energetice din Brazilia, Rusia, China și chiar cele de pe segmentul exploatării zăcămintelor de șist din SUA majorează producția în loc să o coboare.  Este avertismentul de la Banca Reglementelor Internaționale, pe care îl preia editorialistul The Telegraph Ambrose Evans Pritchard.

"Prețurile scăzute nu numai că nu au eliminat capacitățile în exces din piață, dar chiar le-au exacerbat. Producția mai degrabă și-a accelerat creșterea decât să fie tăiată", spune Jaime Caruana, director general directorul general al Băncii Reglementelor Internaționale, așa-numita "bancă a băncilor centrale". Este contextul în care este amenințată datoria de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari contractată de companiile petroliere la nivel mondial.

Este tocmai gradul ridicat de îndatorare al companiilor energetice cel care amplifică trendul de scădere întrucât firmele tind să-și majoreze producția numai pentru a se menține pe linia de plutire și a avea dispinibil cash-ul pentru serviciul datoriei, a declarat Caruana, invitat să țină un discurs la London School of Economics. Industria a emis obligațiuni în valoare de 1.400 miliarde dolari și contractat împrumuturi sindicalizate de 1.600 miliarde dolari pentru un stoc de datorie cumulat de 3.000 miliarde dolari într-un singur deceniu.

Și, totuși, cât de mult petrol băltește în America? CITEȘTE ȘI Și, totuși, cât de mult petrol băltește în America?

Conform ultimelor date publicate de Dealogic, volumul de obligațiuni numai din piața americană se cifrează la 427,3 miliarde dolari, în scădere anualizată de 19%. Frânarea puternică s-a produs în decembrie și ianuarie când companiile de profil nu au mai ieșit în piață pentru a obține finanțarea investitorilor decât cum emisiuni cumulate de câte 5 miliarde dolari pentru fiecare dintre luni.

Vara trecută Bloomberg menționa la un nivel de 72 miliarde dolari volumul obligațiunilor care au ajuns la scadență în 2015, în timp ce pentru anul în curs își ating maturitatea titluri în valoare nominală de 85 miliarde dolari. Un vârf al scadențelor pentru emisiunile obligatare ale companiilor petroliere este estimat pentru 2017 la 129 miliarde dolari. Într-un interval de numai 5 ani investitorii de portofoliu mizează pe plăți de 550 miliarde dolari, principal plus dobânzi, din partea companiilor activând în sectorul energetic american.

Deja există frământări că o parte dintre titluri nu vor putea fi onorate. Diferențialul între dobânzile titlurilor riscante și cele ale titlurilor de stat a urcat la o medie de 16%, față de 3,3% în urmă cu un an și jumătate.

Companiile energetice de stat din țările exportatoare au propriile lor probleme

Probleme sunt și în piețele emergente pentru giganți energetici în care statul este puternic implicat precum în cazul Rosneft în Federația Rusă, Petrobras în Brazilia și China National Offshore Oil Corporation, potrivit Băncii Reglementelor Internaționale. În intervalul 2006-2014 companiile de stat din Rusia și-au majorat nivelul de îndatorare cu 13%, cele din Brazilia cu 25%, iar cele din China cu 31%. Sunt firme care pot apela la buget ceea ce nu le face la fel de sensibile presiunilor de piață pentru obținerea de cash din vânzarea de țiței la cotații coborâte.

Caruana spune că "iluzia sustenabilității" i-a orbit pe creditori și i-a ademenit într-o zonă de credit caracterizată de o falsă securitate atunci când prețurile erau în creștere. Este iluzia care poate muri într-o clipită. "Întoarcerea ciclului financiar poate fi chiar abruptă", a spus directorul Băncii Reglementelor Internaționale. El estimează la 9,8 miliarde dolari stocul de credit în moneda americană contractat de companii petroliere din afara SUA, o majorare de 5 ori față de nivelurile din anul 2000. Mai grav decât atât, 23% din aceste resurse atrase ar fi fost deturnate către operațiuni de "carry trade" alimentând baloane speculative ale creditului intern.

Cât de mare este problema datoriilor pentru companiile din China CITEȘTE ȘI Cât de mare este problema datoriilor pentru companiile din China

Acum peisajul este diferit. Lichiditatea se retrage, iar vârful finanțării în dolari a piețelor emergente datează din trimestrul al treilea al anului trecut. Spre exemplu, companiile din China și-au redus expunerea la 877 milioane dolari, de la 1,1 miliarde dolari la sfârșitul lui 2014. Caruana spune că acest lanț al achitării accelerate a datoriei în paralel cu o depreciere a monedelor în țărilor în curs de dezvoltare nu trebuie subestimat.

Fie ordonat, fie în haos, datoria în exces va fi curățată oricum

În viziunea Băncii Reglementelor Internaționale, spațiul de intervenție prin politici s-a îngustat. Chiar dacă tentația ar fi pentru menținerea etapei de boom financiar și pentru extinderea maturităților, totuși aceasta nu ar reprezenta decât o variantă paleativă, soluția fiind o ajustare a stocului datoriilor, mai spune directorul instituției.

În comentariul său, Evans Pritchard interpretează declarațiile lui Caruana în cheia unui mesaj potrivit căruia deznodământul încă se poate produce în condiții ordonate dacă privim în față realitatea, după cum, dacă refuzăm acest lucru, totul se poate sfârși într-o secvență de falimente haotice. "În oricare dintre cazuri, datoria trebuie curățată", conchide editorialistul britanic.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
china
rusia
sua
brazilia
bis
jaime caruana
criza
petrobras