Iranul anunță majorarea exporturilor de petrol, la doar câteva ore de la ridicarea sancțiunilor

Iranul anunță majorarea exporturilor de petrol, la doar câteva ore de la ridicarea sancțiunilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 ian 2016

Iranul a anunțat duminică că va pune în aplicare planurile privind majorarea producției de petrol și a exporturilor, la doar câteva ore după ce comunitatea internațională a ridicat sancțiunile economice impuse țării din cauza programului nuclear. Exporturile de petrol vor crește în perioada imediat următoare cu 500.000 barili/zi, potrivit oficialilor ministerului Petrolului, un avans similar fiind vizat peste doar câteva luni.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au ridicat, sâmbătă seara, sancțiunile impuse Iranului, după ce un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a stabilit că autoritățile de la Teheran s-au conformat cu obligațiile asumate în cadrul acordului încheiat vara trecută cu marile puteri internaționale.

“Ministerul iranian al Petrolului a ordonat companiilor să majoreze producția de petrol și a cerut ca terminalele să fie pregătite, demarând astfel planurile privind creșterea exporturilor cu 500.000 barili/zi“, potrivit agenției oficiale de presă din Iran, citată de Bloomberg.

Cale deschisă pentru exporturile de petrol ale Iranului CITEȘTE ȘI Cale deschisă pentru exporturile de petrol ale Iranului

Ministrul adjunct al Petrolului, Amir Hossein Zamaninia, a precizat că planul privind creșterea producției și exporturilor va fi implementat astfel ca impactul asupra prețurilor să fie unul limitat.

Cotațiile “aurului negru” au coborât săptămâna aceasta sub pragul de 30 dolari/barili pentru prima dată din decembrie 2003, iar analiștii anticipează continuarea trendului, în condițiile în care volumele din Iran vor crește și mai mult surplusul din piețe, estimat în prezent la aproximativ 1,5 milioane barili/zi.  

“Încă nu se știe exact cât din petrolul iranian va ajunge pe piață și când“, a spus Robin Mills, șeful firmei de consultanță Qamar Energy, cu sediul la Dubai.

Potrivit lui Mills, Iranul va majora producția zilnică de petrol cu 600.000 barili în următoarele șase luni, volumele pentru acest an urmând să crească, în medie, cu circa 800.000 barili.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
petrol
exporturi
sanctiuni
productie