Componența Consiliului de Administrație al BVB, aprobată de ASF

Componența Consiliului de Administrație al BVB, aprobată de ASF
scris 1 feb 2016

Reglementatorul pieței de capital a validat noul CA al Bursei de Valori București votat în Adunarea Generală a Acționarilor din decembrie.

O zi întreagă de vot în Adunarea Generală a Acționarilor - cu renumărări și calcule greșite - urmată de mai bine de o lună până la aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). De atât a fost nevoie pentru ca Bursa de Valori București să aibă un nou Consiliu de Administrație. Luni, supraveghetorul pieței a validat componența CA, potrivit unui comunicat al operatorului de piață BVB postat pe portalul propriu.

Membrii acestuia vor fi Otto Naegeli, din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a primit 6,58 milioane de voturi, Robert Pană din partea Swiss Capital (6,43 milioane voturi), Dan Paul de la Asociația Brokerilor (5,69 milioane voturi), Cristian Micu de la NBG Securities (5,61 milioane voturi), Lucian Anghel, din partea BCR Pensii și președinte în precedentul mandat, cu 4,73 milioane voturi, Valerian Ionescu din partea BCR (4,56 milioane voturi), brokerul independent Gabriel Marica (4,46 milioane voturi), Octavian Molnar de la IFB Finwest (4,43 milioane voturi) și fostul lucrător al reglementatorului pieței Radu Toia, cu 4,38 milioane voturi, venite în cea mai mare parte din partea SIF-urilor.

Amintiri dintr-o AGA de pomină

Consiliul de Administrație, al cărui președinte, Lucian Anghel, este la al doilea mandat, a fost votat în data de 14 decembrie într-o AGA în care inițial, prima numărătoare a fost greșită, fiind omise aporoape două treimi dintre voturi. "Ne facem de râs. Nu putem să numărăm niște voturi. Până la urmă, suntem bursă", spunea atunci pe hol unul dintre candidați.

Fondul Proprietatea vine cu o ofertă de răscumpărare pentru 430 milioane de acțiuni acțiuni CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea vine cu o ofertă de răscumpărare pentru 430 milioane de acțiuni acțiuni

ASF a aprobat componența Consiliului de Administrație rezultat din acel vot. Atunci, unii dintre participanți și-au manifestat fățiș  neîncrederea.

"Cum să mai ai încredere, orice rezultate s-ar publica?!", spunea unul dintre acționari. Un broker se declara și el contrariat: "Mai îngrijorător mi se pare faptul că cei care au numărat și au comunicat rezultatul nu au observat anomalia".

Aproape două treimi din voturi lipsă trebuia să bată la ochi, spunea un alt broker. "Ce? Suntem atâția tâmpiți?! Mai vezi pe la țară că sunt 1-2% din voturi anulate, dar noi suntem crema Bursei. Se presupune că știm să votăm..."

Numărătoarea a ținut peste trei ore, iar AGA s-a încheiat abia după ora 20.00. "La Electrica astăzi tot vot cumulativ a fost la AGA și s-a încheiat totul în 15 minute", spunea atunci unul dintre investitori.

O altă participantă ere contrariată: "Așa ceva nu cred că s-a întâmplat vreodată la o AGA unei societăți listate".
 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
asf
bvb
lucian anghel
bursa
swiss capital
ifb finwest