CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducere

CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducere
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 feb 2018

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a confirmat, marți, informația Profit.ro privind solicitarea adresată Parlamentului de a amâna dezbaterea proiectului de lege privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), pentru a redacta o nouă formă acestui proiect. Conform solicitărilor Eurostat, care avizează proiectul, va trebui limitat numărul reprezentanților statului în conducerea FSDI și eliminate companiile cu pierderi din Fond.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Profit.ro a relatat, săptămâna trecută, că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a solicitat Parlamentului să amâne dezbaterea proiectului de lege privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), motivul invocat fiind că majoritatea de guvernământ pregătește o nouă formă a proiectului prin care este înființat Fondul.

Fondul include o listă substanțială de companii, unele listate la bursă, fiind gândit ca un instrument care va finanța, din fonduri proprii și atrase, proiecte de investiții în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri sau societăți de investiții, singur sau împreună cu alți investitori instituționali sau privați.

Proiectul trebuie avizat de Eurostat, care a precizat pentru Profit.ro că încă nu a emis o decizie cu privire la înființarea Fondului.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a precizat, marți, că Eurostat a avut discuții luna aceasta cu ministerul de resort și mai sunt o serie de chestiuni de clarificat, pentru ca apoi să fie aduse modificări în Parlament la forma actuală a proiectului de înființare a FSDI. 

Fondul de 1 trilion dolari al Norvegiei și-a redus participațiile la companiile românești în 2017, dar a crescut expunerea pe titluri de stat. A renunțat la Medlife și Nuclearelectrica, intrând în schimb la Digi și Compa CITEȘTE ȘI Fondul de 1 trilion dolari al Norvegiei și-a redus participațiile la companiile românești în 2017, dar a crescut expunerea pe titluri de stat. A renunțat la Medlife și Nuclearelectrica, intrând în schimb la Digi și Compa

”Au fost discuții pe legea care se află în Parlament, dar mai sunt anumite chesituni de clarificat. În curând voi veni în Parlament cu eventuale amendamente care să ducă la o formă pe care comisia sau Eurostat să o accepte”, a arătat ministrul.

Acesta a arătat că modificările vor viza limitarea la 2 a reprezentanților statului în Consiliul de Supraveghere a Fondului, iar din lista cu companiile incluse acum în Fond vor fi eliminate cele cu pierderi.

Profit.ro a prezentat în premieră proiectul Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, unul dintre argumentele care au stat la baza dărâmării Guvernului Grindeanu. Proiectul a fost elaborat de Mihai Tudose pe vremea când era ministru al Economiei în Cabinetul Grindeanu, dar nici când a ajuns prim-ministru Tudose nu l-a aprobat în Guvern.

PSD a încercat, ulterior, în Parlament, printr-un proiect de lege semnat inclusiv de liderul social-democrat Liviu Dragnea, înființarea FSDI, pe care Guvernul Tudose a întârziat să-l aprobe, trimițându-l în schimb la Eurostat pentru aviz.

Față de varianta inițială a Fondului, numărul de companii incluse în acesta fost majorat de la 27, în varianta inițială, la 89, iar aportul în numerar, reprezentând venituri din privatizare la capitalul social al Fondului, este crescut mai mult decât semnificativ, de la 1,85 miliarde lei la 9 miliarde de lei.

Teodorovici confirmă că BNR analizează limitarea gradului de îndatorare a consumatorilor la circa 50% din venituri CITEȘTE ȘI Teodorovici confirmă că BNR analizează limitarea gradului de îndatorare a consumatorilor la circa 50% din venituri

Prima cameră legislativă care ar fi urmat să discute proiectul era Senatul, dar în urma solicitării ministerului Finanțelor, care este desemnat ca administrator al Fondului, proiectul a fost amânat pentru dezabaterea în comisiile de specialitate.

”Ministrul Finanțelor a contactat șefii de comisii și le-a solicitat amânarea proiectului, precizând că majoritatea de guvernământ vrea să modifice proiectul de lege privind înființarea FSDI”, au precizat pentru Profit.ro sursele citate.

Conform acestora, faptul că Puterea a solicitat să aducă modificări în Senat la proiectul de lege privind FSDI înseamnă că este vorba de modificări substanțiale față de forma inițială, pe care nu le-ar fi putut introduce în Camera Deputaților fără ca proiectul de lege să încalce principiul bicameralismului.

Potrivit acestui principiu, un proiect de lege nu poate fi modificat în camera decizională a Parlamentului în mod fundamental diferit față de forma adoptată în prima cameră legislativă. 

Programul Euro 200, mai bun pentru tineri și furnizori: Subvenția de 200 euro la cumpărarea unui computer va fi acordată mai multor elevi și studenți. Pragul de venit pe membru de familie va fi majorat CITEȘTE ȘI Programul Euro 200, mai bun pentru tineri și furnizori: Subvenția de 200 euro la cumpărarea unui computer va fi acordată mai multor elevi și studenți. Pragul de venit pe membru de familie va fi majorat

Ideea Puterii era ca proiectul să fie aprobat de Parlament până la finele anului trecut, astfel încât de la 1 ianuarie 2018 Fondul să fie deja în procesul de operaționalizare. Executivul a așteaptat însă ca Eurostat să spună dacă proiectul este eligibil sau nu pentru a fi exclus din bugetul de stat.

Practic, intenția este ca Fondul Suveran de Investiții să fie înființat astfel încât, prin scop, guvernanță, surse de finanțare și recuperarea investițiilor, să fie clasificat ca o companie în afara sectorului administrației publice de către Eurostat potrivit metodologiei UE, respectiv să nu aibă impact pe deficit și datorie guvernamentală.

Potrivit surselor Profit.ro, Consiliul Concurenței a arătat unele îngrijorări și a cerut Guvernului să vină în lege cu prevederi antitrust, astfel încât să fie evitat oricare conflict privind politicile concurențiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
fsdi
fond
suveran
dezvoltare
investitii
lege
proiect
parlament