Comisia Europeană avertizează România că o va da în judecată: Vă rugăm să faceți ceva, pentru a evita infringementul în sectorul gazelor!

Comisia Europeană avertizează România că o va da în judecată: Vă rugăm să faceți ceva, pentru a evita infringementul în sectorul gazelor!
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2018

Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiție, dacă Parlamentul de la București va adopta amendamentele aduse Ordonanței de Urgență 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marți, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanții sectorului energetic românesc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisarul a fost întrebat cum privește amendamentele aduse în Parlament Ordonanței de Urgență 64/2016, potrivit cărora 70% din gazul produs în România va trebui tranzacționat pe o singură bursă, respectiv OPCOM, în contexul în care Comisia Europeană a deschis deja un proces de infringement împotriva României pentru blocarea exporturilor de gaze, scrie Agerpres.

El a arătat că aprobarea OUG 64 în Parlament ar fi însemnat conformarea cu legislația europeană și închiderea procedurii de infringement.

Justiția germană a decis: orașele pot să interzică accesul automobilelor diesel CITEȘTE ȘI Justiția germană a decis: orașele pot să interzică accesul automobilelor diesel

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a propus unele soluții pentru a se depăși acest blocaj și a încurajat pe toată lumea să aibă o atitudine echilibrată.

"Amendamentele respective sunt problematice pentru Comisie. Comisia Europeană a lansat un dialog, dorim să găsim soluții, dar dacă se vor menține acele prevederi, va trebui să acționăm în consecință. Mesajul meu este clar: aceste amendamente nu pot fi aprobate. Există alternative, dar trebuie îndeplinite anumite principii, pentru mai multă concurență, astfel încât consumatorii să aibă o mai bună alegere și cele mai bune prețuri", a adăugat comisarul.

El a repetat faptul că va pune accentul pe dialog.

"În momentul în care se va renunța la prețurile reglementate, va fi haos. Ne așteptăm ca dialogul să continue, dar dacă nu mergem în direcția corectă vom continua infringementul și vom ajunge și la Curtea de Justiție, dacă va fi cazul. Dar eu aș pune accent pe dialog, să ajungem la un numitor comun care să împace pe toată lumea", a mai spus comisarul european.

Totodată, Canete a arătat că existența unei singure platforme de tranzacționare a gazelor poate afecta competiția pe piață.

"Dacă vei concentra vânzările pe o singură platformă, poți evita competiția pe piață. România are o competiție bună, însă la nivel de Parlament s-a înregistrat un regres în materie de discuții. Cred că mai sunt lucruri de făcut. Vă rugăm să faceți ceva pentru a evita infringementul, pentru că acesta aduce prejudicii de imagine și afectează investițiile, care vor fi întârziate, iar țara va rămâne în urmă", a mai spus Canete.

viewscnt
Afla mai multe despre
opcom
comisia europeana
gaze