Costurile ascunse clienților de marile fonduri de investiții au ieșit la iveală sub noile reglementări europene MiFID II. Comisioanele reale, și de două ori mai mari decât cele afișate

Costurile ascunse clienților de marile fonduri de investiții au ieșit la iveală sub noile reglementări europene MiFID II. Comisioanele reale, și de două ori mai mari decât cele afișate
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 ian 2018

Nume mari din industria financiară precum BlackRock, JP Morgan, Vanguard, Fidelity, Henderson, Aviva percep comisioane de tranzacționare care nu sunt afișate direct clienților în fondurile lor mutuale, ridicându-le costurile totale pe sumele încredințate pentru investiții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Intrarea în vigoare a noii directive MiFID II pentru reglementarea piețelor de capital scoate la iveală practici ascunse ale administratorilor de fonduri în industria financiară londoneză. O analiză realizată de Financial Times împreună cu Lang Cat, o firmă de consultanță pentru sectorul de management al activelor financiare, revelează existența unor costuri reale percepute clienților mai mari decât cele afișate la vedere pentru administrare, uneori chiar și de 2-3 ori mai ridicate.

Pe lista celor care induc în eroare investitorii se numără nume mari ale industriei financiare precum Vanguard, Fidelity, Blackrock, JP Morgan, Henderson, Investco sau Aviva. Costuri de tranzacționare suplimentare ridică procentul din activele administrate mult peste ceea ce era perceput de către contributorii la fondurile de investiții.

Miliardarul John Paulson, care a câștigat de pe urma crizei și are soție româncă, a pierdut 70% din banii investitorilor. Care au fost pariurile care i-au lovit portofoliile CITEȘTE ȘI Miliardarul John Paulson, care a câștigat de pe urma crizei și are soție româncă, a pierdut 70% din banii investitorilor. Care au fost pariurile care i-au lovit portofoliile

Mike Barrett, director la Lang Cat, unul dintre autorii studiului, spune că acesta pur și simplu deschide ochii investitorilor în fondurile mutuale asupra costurilor reale de administrare. „Totdeauna au plătit aceste comisioane, doar că acum grupurile financiare au bunul-simț să-ți pună costurile reale în față”, a afirmat acesta.

Spre exemplu, fondul Janus Henderson UK Absolute Return afișează costuri de administrare la vedere de 1,06% pe activele administrate, însă la acestea se adaugă un comision de 0,79% pentru fiecare 100 de lire sterline investite. După achitarea costurilor cu platforma și bonusurile de performanță, costul total sare de 3,82% anual pe activele în administrare.

Mult mai scumpă este încredințarea banilor fondului BlackRock iShares FTSE UK All Stocks Gilt tracker, unde comisionul de administrare afișat este de 0,20%, iar costul total, după taxele de tranzacționare sare la 0,75%. Barrett de la Lang Cat spune că este bine că acum există transparență totală, dar că este păcat că aceasta rezultă dintr-o reglementare a UE și nu dintr-un demers de piață al administratorilor de fonduri.

Costurile ascunse clienților de marile fonduri de investiții au ieșit la iveală sub noile reglementări europene MiFID II. Comisioanele reale, și de două ori mai mari decât cele afișate

Costurile reale sunt aproape duble pentru investitorii în fondul JPMorgan’s Global Macro Opportunities, la comisionul de administrare de 0,78% adăugându-i-se și costuri de tranzacții reprezentând 0,66% din activele în administrare.

Vanguard a publicat pe portalul propriu un document foarte ușor de citit de către clienți care relevă costuri duble sau chiar aproape de 4 ori mai mari față de cele afișate inițial, atunci când se adaugă și costurile de tranzacționare. Alte societăți de administrare au fost mai puțin transparente, iar în prezentările lor este greu de aflat costurile detaliate cu tranzacționarea și distribuirea unităților de fond.

MiFID II – pisica dintre porumbei

Costurile îi pun pe picior greșit chiar și pe cei care lucrează în industria fondurilor de investiții. Nick Blake, head of personal investing la Vanguard, s-a declarat „surprins” de cât de ridicate sunt costurile. „Dacă aceste publicări de date îi ajută pe clienți să obțină cifre mult mai exacte și le ușurează deciziile de a investi, aceasta nu poate fi decât un lucru bun”, spune el.

Peter Sleep, manager de fond la Seven Investment Management, se așteaptă la noi date revelatoare care ar urma să fie șocante. Consideră că obligația de a publica cifre privind costurile totale echivalează cu a arunca o pisică între porumbei.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanguard
fidelity
blackrock
jp morgan
henderson
investco
aviva
mifid