Cotația petrolului coboară la 40 dolari pe baril

Cotația petrolului coboară la 40 dolari pe baril
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 nov 2015

Prețul țițeiului se întoarce în zona minimului din august în contextul unui consum de carburanți scăzut în America de Nord, unde temperaturile sunt peste media obișnuită a perioadei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Capacitățile de stocare ale petrolului din SUA sunt la niveluri record, iar stocurile continuă să se acumuleze. Acesta este contextul în care cotația internațională a petrolului brut a scăzut astăzi cu peste 1,7%, până la nivelul de 40 dolari/baril, un nou minim de la precedentul picaj din luna august.

Consumul sub așteptările inițiale ale pieței este cauzat aparent de vremea mai caldă decât de obicei în America de Nord. Temperaturile au fost în mare parte a lui noiembrie chiar și cu peste 10 grade Celsius față de cele normale pentru această perioadă a anului. La Chicago, în primele zile ale lunii au fost temperaturi de 22-23 grade Celsius, iar în această săptămână au fost 17-19 grade Celsius, potrivit portalului Accuweather.com, față de un grad Celsius sub zero cu un an în urmă.


La Washington temperaturile au fost de 19-27 grade Celsius în primele zile ale lunii în timp ce la New York cinci zile din noiembrie au fost cu temperaturi peste 20 grade Celsius. La Detroit, statul Michigan, astăzi sunt 17 grade Celsius, cu 15 grade Celsius mai mult decât anul trecut. Chiar și în Canada vremea este călduroasă pentru această perioadă, cu 12 grade Celsius la Montreal și 15 grade Celsius la Toronto.

Orientul Mijlociu este de-a dreptul încins

Vremea din America pune pe jar Orientul Mijlociu, unde prețurile coborâte la petrol reprezintă o încercare pentru țări cu visterii goale, transmite Associated Press. Cartelul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este practic spart, comentează Greg Priddy, director pentru probleme de energie și resurse naturale la Eurasia Group. Este o provocare majoră, dificultăți de asemenea amplitudine nemaifiind traversate de regiune de la prăbușirea cotațiilor petroliere la jumătatea anilor '70 și începutul anilor '80.

Petrolul la 40 dolari barilul are și el faliții lui

Industria petrolieră are suferințele ei. Companiile americane Samson Resources și Hercules Offshore și-au cerut protecția în fața creditorilor sub legea falimentului ieri, conform Investors.com, încă înaintea picajului cotației țițeiului brut către reperul de 40 dolari pe baril.

"Prețurile scăzute la petrol au redus semnificativ fluxurile de numerar către producătorii americani", spune un raport remis vineri de Administrația pentru Informații în domeniul Energetic din SUA. Conform instituției, 83% din veniturile cash ale corporațiilor petroliere cu operațiuni terestre merg în momentul de față către plata datoriilor.



În ultimele 6 săptămâni, au fost 6 firme din domeniul energetic ce au dat faliment, între care SandRidge Energy și Halcon Resources, spune un raport al agenției de rating Fitch, iar în ultimele 12 luni volumul obligațiilor de plată repudiate de industria petrolieră s-a ridicat la 10,4 miliarde dolari, mai mult decât în oricare din ceilalți cinci ani precedenți.

Viziuni extreme despre parcursul prețului petrolului: 100% în sus sau 50% în jos

Ironia face că picajul de astăzi vine în contextul în care numai cu o zi înainte, Dan Dicker, președinte la consultantul financiar MercBloc, declara pentru Yahoo Finance că prețurile vor intra pe o traiectorie de creștere. El cita un raport de săptămâna trecută al Agenției Internaționale pentru Energie care avansa un preț de 80 de dolari pe baril pentru anul 2020. Dacă prețul țițeiului nu se va întoarce la acel nivel, 4-5 țări ar da faliment imediat, era unul dintre argumentele sale.

Prin contrast, banca americană de investiții Goldman Sachs, conform unui raport citat de Zero Hedge, vede petrolul coborând în actualul trend către reperul de 20 de dolari pe baril.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
opec
america
faliment
prabusire
energie
canada
sua