Cumpără străinii? Acțiuni tradițional preferate de nerezidenți au adunat peste jumătate din rulajul bursei

Cumpără străinii? Acțiuni tradițional preferate de nerezidenți au adunat peste jumătate din rulajul bursei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 apr 2018

Acțiunile BRD și OMV Petrom, care în anii de „boom” erau ținta achizițiilor nerezidenților, s-au aflat pe primele 2 locuri în clasamentul tranzacțiilor și au tractat bursa pe creștere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa a consemnat astăzi o sesiune pozitivă, cu un avans de 0,30% al indicelui compozit BET Plus și o creștere de 0,37% a indicelui reprezentativ BET, până la nivelul de 8.903,60 de puncte, cu puțin sub maximul post-criză pe care l-a atins săptămâna trecută.

Este o mișcare pe contrasens față de restul piețelor europene și regionale, unde, cu excepția indicelui PX de la Praga, care a închis cu 0,21% peste referință, tendința a fost negativă, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -0,20% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,91% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,04% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,41% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,44% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -0,14% pentru indicele BUX de la Budapesta.

Turbomecanica profită de revenirea pieței imobiliare și vinde cu aproape 1,5 milioane euro un teren în Dragomirești-Vale. În 2007 realizase achiziții în vederea relocării în localitatea de lângă București CITEȘTE ȘI Turbomecanica profită de revenirea pieței imobiliare și vinde cu aproape 1,5 milioane euro un teren în Dragomirești-Vale. În 2007 realizase achiziții în vederea relocării în localitatea de lângă București

Impactul zilei „roșii” de pe bursele mari s-a resimțit la BVB prin volume reduse. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 19,70 milioane lei (4,24 milioane euro), concentrat pe primii 2 emitenți. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 0,39%, până la prețul de 15,56 lei/acțiune, pe transferuri de 4,78 milioane lei în piața reglementată în timp ce pe același emitent s-au realizat singurele tranzacții speciale în piața deal, în valoare de 3,35 milioane lei.

Într-o zi în care la Londra, prețul țițeiului Brent s-a corectat semnificativ din maximul ultimilor ani atins săptămâna trecută și a coborât din nou sub reperul de 72,00 dolari/baril pe fondul detensionării parțiale a conflictului geostrategic din Siria, la București, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,34%, până la prețul de 0,3400 lei/acțiune. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro chiar la finalul primei sesiuni de tranzacționare a acestei luni că titlurile OMV Petrom au potențial de creștere în perioada următoare. De atunci, cotația a urcat cu 5,75%. Titlurile celei mai importante companii petroliere a tras în sus și indicele energetic, ce a urcat cu 0,60%, până la nivelul de 737,18 puncte.

Interesant este că titlurile BRD și cele ale OMV Petrom erau cunoscute în perioada „boom”-ului bursier 2005-2007 ca fiind preferate de investitorii nerezidenți, acțiuni ale unor companii mari, având ca acționari majoritari grupuri puternice occidentale. BRD este preferată de străini și datorită faptului că, împreună cu Banca Transilvania (TLV) dețin ponderea în indicele MSCI pentru România, iar fondurile care doresc să replice indicele intră la cumpărare pe respectivele titluri.

Bursa va organiza Forumul Investitorilor Individuali. Mesajul către români este popular: „Nu trebuie să fii lupul de pe Wall Street” CITEȘTE ȘI Bursa va organiza Forumul Investitorilor Individuali. Mesajul către români este popular: „Nu trebuie să fii lupul de pe Wall Street”

Pe locul 3 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 2,34 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au corectat cu 0,53%, până la prețul de 37,30 lei/acțiune, dar rămân aproape de zona maximului de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013 și până în prezent.

Titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au crescut cu 1,61%, până la prețul de 409,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,21 milioane lei. După închiderea pieței, Profit.ro a publicat în premieră faptul că autoritatea de privatizare din Grecia a notificat piața că oferta mai ridicată pentru vânzarea a 66% din acțiunile transportatorului de gaze natural elen DESFA a fost depusă de concurenții Transgaz, respective consorțiul Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) și Fluxys (Belgia) și care a fost invitat să depună o ofertă ameliorată.

La capitolul fondurilor închise de investiții, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 0,9700 lei/acțiune, pe transferuri de 1,35 milioane lei. Într-o zi mai slabă pentru SIF-uri, indicele financiar BET-FI a înregistrat, totuși, un recul de 0,28%, până la nivelul de 40.410,30 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz