Cumpărătorii de la bursă își adună forțele și împing din nou cotațiile. Aprecieri de 2% ale indicilor. Piața ajunge la maximul relativ din ianuarie, un reper tehnic important

Cumpărătorii de la bursă își adună forțele și împing din nou cotațiile. Aprecieri de 2% ale indicilor. Piața ajunge la maximul relativ din ianuarie, un reper tehnic important

Sursa foto: Picsfive / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 feb 2019

Pe fondul unui climat favorabil în piețele financiare internaționale și al estompărilor ecolului informațiilor negative privind ordonanța-șoc din decembrie cu prevederi pentru mediul corporativ, cotațiile și-au continuat raliul la Bursa de Valori București. Piața a ajuns în punctul de unde s-au reluat vânzările în ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un salt robust din minime cu 6 sesiuni consecutive „pe verde”, o zi corectivă preț de 2% și realuarea mișcării de recuperare, cu elan sporit. Este secvența care a redus bursa românească în zona maximelor din acest an. Cumpărătorii și-au făcut curaj și au reintrat la cumpărare după digerarea informațiilor negative legate de ordonanță de urgență promovată în decembrie care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă drastică a cadrului de operare a sistemului de pensii.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,97%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 2,06%, până la nivelul de 7.678,92 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor blue-chip se află la o confluență de cel puțin 3 rezistențe unde s-ar putea regrupa investitorii în baza a 3 argumente: 1) maximul relativ precedent unde s-a oprit raliul din ianuarie, 2) retragerea Fibonacci de 38,2% a picajului din decembrie, 3) media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

Cumpărătorii de la bursă își adună forțele și împing din nou cotațiile. Aprecieri de 2% ale indicilor. Piața ajunge la maximul relativ din ianuarie, un reper tehnic important

Vântul din Europa a suflat favorabil, indicii principali continentali având aprecieri: +0,36% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,81% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,35% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,37% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Excepții au existat la nivel regional, unde indicele BUX de la Budapesta a pierdut 0,66%, iar indicele WIG20 de la Varșovia a suferit un declin de 1,04%, întgr-o zi în care și zlotul polonez a avut depreciere puternică atingând în zona de 4,3360 zloți pentru un euro, cel mai slab nivel al monedei naționale a Poloniei din ultimele 3 luni și jumătate.

Pensiile private: ASF stabilește cum încetează virarea contribuției la fonduri. Regulile pentru ieșirea din Pilonul 2. Ce se va întâmpla cu contul participantului CITEȘTE ȘI Pensiile private: ASF stabilește cum încetează virarea contribuției la fonduri. Regulile pentru ieșirea din Pilonul 2. Ce se va întâmpla cu contul participantului

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 15,48 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au avansat cu 2,17%, până la prețul de 1,880 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 9,05 miliarde lei (1,91 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 3,34%, până la prețul de 12,04 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,33 milioane lei.

Spre deosebire de alte sesiuni în care activitatea de tranzacționare a fost debalansată către cele 2 acțiuni bancare, astăzi rulajul de 52,60 milioane lei (11,09 milioane euro) a fost mai bine distribuit.

Pe segmentul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au câștigat 1,94%, până la prețul de 31,50 lei/acțiune pe fondul unor transferuri de 9,19 milioane lei și deja s-aui distanțat cu 15,17% față de minimul la închidere local de 27,35 lei/acțiune consemnat în sesiunea de tranzacționare din 14 ianuarie. Un parcurs asemănător în această perioadă au avut-o titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat astăzi cu 1,60%, până la prețul de 0,3500 lei/acțiune, în condițiile unor schimburi de 6,38 milioane lei.

Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului a urcat către reperul de 64,00 dolari/baril, un maxim al ultimelor 3 luni, și indicele energetic BET-NG de la BVb a avansat cu 2,14%, până la nivelul de 708,42 de puncte. Tot din structura sa, titlurile Electrica (EL) au avut o revenire de 4,30%, până la prețul de 10,68%, pe un rulaj de 3,04 milioane lei, iar titlurile Transelectrica au avut o dinamică apropiată, +4,03%, până la prețul de 21,75 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,27 milioane lei.

Tot în urcare, +1,82%, a fost și indicele financiar BET-FI, care a închis la valoarea de 34.769,76 de puncte. Cel mai important emitent din component sa, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat 1,70% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale stabilizându-se la prețul de 0,8380 lei/acțiune, pe a 3-a activitate de tramzacționare a zilei, de 7,72 milioane lei.

În piața deal, singura tranzacție specială s-a consemnat pe titlurile producătorului de componente auto Compa Sibiu (CMP). Efectuat la prețul de 0,8000 lei/acțiune, cu 1,23% sub referință, schimbul s-a ridicat la 2,40 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica