Debut neconcludent de săptămână la BVB: evoluții divergente la nivelul cotațiilor și volume mici

Debut neconcludent de săptămână la BVB: evoluții divergente la nivelul cotațiilor și volume mici

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

scris 29 iul 2019

Indicele BET al bursei românești se află în apropierea nivelului de 9.000 de puncte, nu departe de maximul post-criză, însă comportamentul investitorilor este mai degrabă ezitant, fapt care se vede din evoluțiile disparate ale principalilor acțiuni.

În prima jumătate a acestei luni, investitorii activi la Bursa de Valori București au atacat maximele post-criză, iar succesul în primă fază părea că deschide loc unei secvențe mai importante de creștere după spargerea rezistenței. Depășirea și în piața americană a unui prag psihologic important, cel de 27.000 de puncte pe indicele Dow Jones Average Industrial întărea această perspectivă.

Deocamdată o astfel de mișcare nu a fost confirmată. Mai degrabă bursa românească a intrat într-o etapă de ezitare. O mișcare corectivă importantă și reducerea drastică a volumelor în unele sesiuni au arătat că investitorii nu sunt într-atât de temerari să atace mai decisiv maximele într-un răstimp de vară, tradițional cu activitate de tranzacționare în măsura în care mulți traderi sunt în concediu.

Romgaz a \ CITEȘTE ȘI Romgaz a "îngropat" o cantitate de gaz egală cu jumătate din producție

Săptămâna a debutat în aceeași notă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 18,36 milioane lei (3,88 milioane euro). Absența ordinelor decisive a lăsat tabloul unei piețe în derivă, cu mișcări divergente la nivelul principalelor acțiuni. Astfel, din cele mai tranzacționate 5 titluri, 2 au avut închideri „pe verde”, 2 acțiuni au avut deprecieri, iar un titlu a închis pe referința sesiunii precedente.

Sub acest aspect, avansul pieței este înșelător. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,42%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,41%, până la nivelul de 8.998,36 de puncte. Tehnic, indicele acțiunilor lichide românești se află într-o scurtă secvență de mișcări neconcludente după testarea ca suport dinamic a mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Debut neconcludent de săptămână la BVB: evoluții divergente la nivelul cotațiilor și volume mici

Mesaj bun pentru perspectiva de continuare a trendului pozitiv, titlurile cele mai lichide ale bursei locale, cele ale Băncii Transilvania (TLV) au crescut astăzi cu 0,60%, până la prețul de 2,5300 lei/acțiune, pe transferuri de 7,22 milioane lei.

Dinspre piețele financiare internaționale, mișcările au fost neconcludente. În Europa închiderile au fost divergente la nivelul indicilor continentali și regionali: -0,03% indicele Euro Stoxx 50, +1,82% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,02% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,86% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,10% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,01% pentru indicele PX de la Praga.

Fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, candidat pentru un nou mandat în boardul Fondului Proprietatea CITEȘTE ȘI Fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, candidat pentru un nou mandat în boardul Fondului Proprietatea

La București, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,46%, până la prețul de 1,0800 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,23 milioane lei. Emitentul derulează în această perioadă o ofertă publică de răscumpărare pentru 150,00 milioane acțiuni, reprezentând 1,65% din capitalul social la prețul de 1,2100 lei/acțiune, cu 12,04% peste cel din piața secundară.

La aceeași categorie a fondurilor închise de investiții, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au suferit un declin de 1,55%, până la prețul de 0,6360 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 895.000 de lei, fapt pentru care indicele financiar Bet-FI a subperformat pieței, cu un avans de 0,11%, până la nivelul de 39.930,83 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut o apreciere de 0,43%, în linie cu media pieței. Cel mai important emitent din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP), a urcat cu 0,51%, până la prețul de 0,3940 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,69 milioane lei. La același cpitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au închis în staționare, la prețul de 32,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,21 milioane lei.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz