Declin de peste 4% al acțiunilor Alibaba după ce fostul CEO a renunțat la conducerea diviziei de cloud computing

Declin de peste 4% al acțiunilor Alibaba după ce fostul CEO a renunțat la conducerea diviziei de cloud computing
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2023

Acțiunile Alibaba au pierdut luni mai mult de 4% la bursa din Hong Kong, după ce fostul CEO al grupului, Daniel Zhang, a renunțat la conducerea diviziei de cloud computing la numai două luni de la preluarea funcției, provocând îngrijorarea cu privire la planul de spin-off al unității și posibilitatea de neînțelegeri la vârful grupului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Noul CEO al grupului, Eddie Wu, va deveni simultan CEO interimar și președinte al unei divizii care se confruntă cu o creștere slabă a vânzărilor înainte de o ofertă publică inițială (IPO) pregătită pentru anul viitor, scrie News.ro.

Finanțele vor să trimită în Comitetul Reprezentanților Fondului Proprietatea o directoare pe Buget care anul trecut lucra la SRI CITEȘTE ȘI Finanțele vor să trimită în Comitetul Reprezentanților Fondului Proprietatea o directoare pe Buget care anul trecut lucra la SRI

Înainte de plecarea sa bruscă, Zhang urma să renunțe în septembrie la titlurile de CEO și de președinte al grupului, pentru a se concentra asupra afacerii esențiale de cloud.

”Avem păreri amestecate cu privire la această știre. Credem că această ultimă schimbare nu a fost planificată în iunie și există îngrijorări cu privire la dezacorduri între partenerii Alibaba”, a declarat analistul Morningstar, Chelsey Tam, într-o notă pentru clienți.

În iunie, Alibaba declarat că Zhang va renunța la funcția de CEO al grupului pentru a se concentra pe unitatea de cloud, cel mai mare generator de bani al companiei.

Cloud Intelligence Group, evaluată la începutul acestui an la 41 de miliarde de dolari până la 60 de miliarde de dolari, se numără printre cele cinci unități pe care Alibaba le va separa ca parte a celei mai mari restructurări din istoria sa de 24 de ani.

Alibaba a spus că va continua cu planul său de a desprinde unitatea de cloud sub o echipă de management care nu a fost încă numită.

La începutul acestui an, a spus că va finaliza procesul până în mai 2024.

O analistă la Citi, Alicia Yap, a spus într-o notă că plecarea lui Zhang ar putea duce la un declin al acțiunilor Alibaba până când va fi numit un succesor.

VIDEO PROFIT LIVE Iulia Nistoroiu, marketing manager Autograf: Cererea sperăm să crească cu 20%. Urmează să ne extindem și în alte orașe CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Iulia Nistoroiu, marketing manager Autograf: Cererea sperăm să crească cu 20%. Urmează să ne extindem și în alte orașe

”Investitorii ar putea fi îngrijorați de faptul că momentul și procesul spin-off-ului AliCloud ar putea fi afectate”.

Alibaba nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la astfel de preocupări.

Prețul acțiunilor sale a scăzut cu până la 4,4%, până la 86,85 dolari HK (11,08 USD), cel mai mic din 23 august, înainte de a încheia ziua cu 3% mai jos. Acțiunile listate la New York au scăzut luni cu 1,1%.

Alibaba a anunțat decizia lui Zhang de a părăsi unitatea de cloud într-o scrisoare către personal, văzută duminică de Reuters, fără a dezvălui motivele, și a spus că va înființa un fond de tehnologie.

În aceeași zi, Zhang ia încredințat lui Wu rolul de CEO al grupului și președinția cofondatorului Joseph Tsai, așa cum era programat.

Unitatea de cloud este a doua cea mai mare sursă de venituri a Alibaba după cea de comerț electronic pe piața internă și găzduiește DingTalk și modelul generativ de inteligență artificială al grupului Tongyi Qianwen.

Aplicația de mesagerie DingTalk urmează să fie desprinsă într-o entitate separată, au declarat luna trecută pentru Reuters două persoane apropiate Alibaba.

Premierul Ciolacu - Reacție la afacerea cu parcuri fotovoltaice a nepotului său, anunțată de Profit.ro. ”Dacă se dovedește o intervenție a mea, plec din funcție!” CITEȘTE ȘI Premierul Ciolacu - Reacție la afacerea cu parcuri fotovoltaice a nepotului său, anunțată de Profit.ro. ”Dacă se dovedește o intervenție a mea, plec din funcție!”

Veniturile unității de cloud au scăzut pentru prima dată în ianuarie-martie, cu 2%, din cauza întârzierii proiectelor și a altor factori.

Totuși, analiștii estimează că este cel mai mare furnizor de cloud din China, cu o cotă de piață de 34%, înaintea Huawei Technologies, Tencent Holdings și Baidu.

Zhang, care i-a succedat cofondatorului principal Jack Ma ca CEO al grupului în 2015 și președinte în 2019, a preluat conducerea unității de cloud în decembrie, după o întrerupere a serviciilor pe care a descris-o drept ”cel mai lung eșec la scară majoră” din peste un deceniu.

În iunie, când Alibaba a anunțat că Zhang se va concentra în întregime pe unitatea de cloud, el a spus că face acest lucru din cauza nevoii de separare clară între consiliu și conducere, deoarece unitatea urmărea o spin-off. El a spus că ar fi ”nepotrivit” să continue în rolurile sale la grup și și la divizia cloud.

viewscnt
Afla mai multe despre
alibaba
daniel zhang