După o etapă de tatonare, bursa românească pare pregătită pentru atacarea maximelor acestui an

După o etapă de tatonare, bursa românească pare pregătită pentru atacarea maximelor acestui an

Sursa foto: Whyframeshot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 mar 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au urcat ușor și sunt doar marginal sub maximele acestui an, consemnate în ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii din piața de capital românească au așteptat să mai treacă din mini-furtuna de pe bursele mari, iar acum împing prudent cotațiile. Maximul recent din ianuarie pare amenințat, forța mișcării pe termen scurt fiind destul de bună din perspectiva amplitudinii elanului ascendent.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,11%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,12%, până la nivelul de 8.443,16 puncte, reper cu doar 0,56% sub ultimul top de 8.490,52 de puncte înregistrat în ianuarie. Din punct de vedere tehnic, indicele este susținut de 2 indicatori importanți care susțin tendința pe termen scurt, respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

După o etapă de tatonare, bursa românească pare pregătită pentru atacarea maximelor acestui an

Impulsul pozitiv de astăzi a fost susținut de sesiunea europeană preponderent „verde”. Indicele PX de la Praga a făcut excepție cu un recul de 0,71%, însă ceilalți indici relavanți au închis peste nivelurile de referință: +0,58% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,16% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,34% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,09% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,86% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,47% pentru indicele BUX de la Budapesta.

Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016 CITEȘTE ȘI Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016

Într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, activitatea de tranzacționare a fost destul de debalansată, cu 2 treimi din rulajul de 33,68 milioane lei (7,23 milioane euro) asigurat de doar 3 simboluri.

Pe primul loc în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 10,48 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,22%, până la prețul de 0,9290 lei/acțiune. Pe același segment al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF au avut, însă, o zi negativă, ceea ce a tras în jos și indicele financiar BET-FI, singurul cu o închidere sub referință, -0,31%, la nivelul de 41.946,15 puncte.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 6,82 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au crescut cu 0,70%, până la prețul de 36,20 lei/acțiune, în zona maximelor ultimilor 2 ani și jumătate. În ansamblu a fost o zi bună pentru sectorul energetic de la BVB, al cărui indice BET-NG a avansat cu 0,34%. Tot din componența sa, titlurile Nuclearelectrica (SNN), s-au corectat cu 0,25%, până la prețul de 8,13 lei/acțiune, pe transferuri de 1,02 milioane lei.

Activitate sporită pe acțiunile care și-au anunțat dividendele

Cea mai mare amplitudine a aprecierii, de 2,88%, am consemnat-o pe titlurile Electrica (EL), care au închis la nivelul de 12,14 lei/acțiune după ce compania a anunțat de dimineață că propune pentru AGA de bilanț distribuire 95% din profitul net de 14,68 milioane lei obținut anul trecut sub formă de dividende. Suma care va ajunge către acționari se ridică la 245,37 milioane lei, iar valoarea dividendului brut este de 0,7237 lei/acțiune. Calculat la nivel net și raportat la prețul de astăzi, randamentul dividendului este de 5,66%.

Reacția a fost mai rezervată pe acțiunile operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB). Deși debutul de sesiune a fost pozitiv, titlurile societății au suferit un recul de 0,36%, până la prețul de 28,00 lei/acțiune, pe un rulaj de aproximativ 195.000 de lei, după anunțul privind repartizarea câștigului aferent anului 2017. Astfel, 92% din profitul net va merge către acționari sub fomă de dividende, suma agregată plătită ridicându-se la 13,55 milioane lei. Randamentul net al dividendului, la cotația de închidere de astăzi ar urma să fie de 6,00%.

Rulajul peste media obișnuită a emitenților care și-au anunțat politica de repartizare a câștigurilor nu este surprinzătoare. La un poll realizat de Profit.ro în rândul unor profesioniști ai pieței la sfârșitul anului trecut, majoritatea respondenților au indicat dividendele ca fiind principalul catalizator al bursei românești și pentru 2018. De asemenea, OTP Asset Management, societate care are în administrare 670 milioane lei, indica povestea dividendelor ca fiind definitorie pentru anul în curs.

Tranzacții de 8,10 milioane lei pe acțiunile bancare

Interes a existat și pentru acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat pe nivelul de preț de 2,4550 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,12 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 0,57%, până la prețul de 14,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,97 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
romgaz
fondul proprietatea
bvb
bursa
electrica
nuclearelectrica