După o sesiune de revenire, scăderile se reiau la BVB, piața fiind trasă în jos de deprecierea acțiunii Băncii Transilvania și corecțiile ex-dividend la Romgaz și Transgaz. Nou minim Digi

După o sesiune de revenire, scăderile se reiau la BVB, piața fiind trasă în jos de deprecierea acțiunii Băncii Transilvania și corecțiile ex-dividend la Romgaz și Transgaz. Nou minim Digi
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 nov 2017

Tentativa de revenire de la Bursa de Valori București de ieri s-a oprit și în contextul unei sesiuni preponderent negative pe piețele europene de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După o etapă caracterizată de o activitate de tranzacționare redusă pe piața reglementată de la BVB, lichiditatea fiind probabil canalizată în mare parte pentru susținerea ofertelor publice de la Sphera Franchise Group (SFG) și Transilvania Broker de Asigurare (TBK), rulajul pieței de acțiuni a tins să crească, iar azi s-a ridicat la 42,39 milioane lei (9,22 milioane euro).

Este totuși o susținere slabă la cumpărare care să susțină un rally, după ce în nu mai puțin de 13 sesiuni consecutive bursa locală a închis „pe roșu”. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,41%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,47%, până la nivelul de 7.747,69 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele arată slăbiciune, după spargerea pragului de suport din zona de 7.860 de puncte, cu o dispunere „în evantai” în care cotația este sub o linie de trend descendent, sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) care definește trendul și sub mediile mobile exponențiale de viteză în proporție Fibonacci, de 55 de zile (EMA55) și 21 de zile (EMA21).

După o sesiune de revenire, scăderile se reiau la BVB, piața fiind trasă în jos de deprecierea acțiunii Băncii Transilvania și corecțiile ex-dividend la Romgaz și Transgaz. Nou minim Digi

Dacă disecăm piața pe acțiuni și pe volume, vedem că sesiunea nu a fost într-atât de negativă. Astfel, emitentul cu cele mai multe tranzacții, echivalentul a 10,20 milioane lei, l-au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,36%, până la prețul de 0,8480 lei/acțiune.

Cele 5 titluri SIF au avut o zi și mai favorabilă, ceea ce a determinat indicele financiar BET-FI să închidă cu 2,00% peste referință, respectiv la nivelul de 37.628,47 puncte. Cel mai lichid emitent de la această categorie, cu transferuri în valoare de 1,19 milioane lei, SIF Moldova (SIF2),  avut un salt al cotației de 4,07%, până la prețul de 1,2800 lei/acțiune.

Tendința pozitivă pe segmentul energetic, anulată de corecțiile ex-dividend

O zi de creștere a fost și pentru titlurile OMV Petrom (SNP), avansul de 1,90%, aducând cotația la nivelul de 0,2945 lei/acțiune, pe transferuri de 5,30 milioane lei, în contextul în care prețul țițeiului Brent se tranzacționează la Londra în jurul reperului de 64 dolari/baril, un maxim al ultimilor aproape 2 ai și jumătate.

Aceeași dinamică, +1,90%, au avut-o și titlurile Conpet Ploiești (COTE), care au închis la prețul de 107,00 lei/acțiune o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au cifrat la aproxmativ 914.000 de lei. O apreciere de 0,98%, până la prețul de 12,38 lei/acțiune au avut și titlurile Electrica (EL), pe volume echivalente cu 1,19 milioane lei.

A căzut o ofertă de 1 miliard de dolari. Cel mai mare creditor ipotecar din Danemarca anulează listarea la bursă CITEȘTE ȘI A căzut o ofertă de 1 miliard de dolari. Cel mai mare creditor ipotecar din Danemarca anulează listarea la bursă

La tabloul „roșu” al pieței, unde și indicele energetic BET-NG a pierdut 0,74%, a contribuit, însă, corecțiile tehnice ale acțiunilor Romgaz Mediaș (SNG) și Transgaz (TGN), după trecerea datei de încasare a dividendelor suplimentare. Astfel, titlurile Romgaz au scăzut cu 4,25%, până la prețul de 30,40 lei/acțiune, pe transferuri de 6,58 milioane lei, iar titlurile Transgaz au coborât cu 3,02%, până al prețul de 386,00 lei/acțiune.

Sesiune negativă pentru acțiunea Băncii Transilvania și pentru cea a Digi care atinge un nou minim în piață

Al 2-lea rulaj al zilei, de 8,73 milioane lei, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au suferit un recul de 1,40%, până la prețul de 2,1200 lei/acțiune. Cotația este cu 16,86%, sub ultimul maxim relative de 2,55 lei/acțiune înregistrat la începutul lunii august.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-au apreciat cu 0,48%, până la prețul de 12,46 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,39 milioane lei.

Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, am mai reținut scăderea pe fondul unor tranzacții de 2,19 milioane lei a titlurilor Digi Communications (DIGI). Acestea au atins în piață un nou minim de la listare, de 36,00 lei/acțiune, reper cu 10% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei care a adus emitent la cota bursei în luna mai a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bursa
bvb
brd
fondul proprietatea
romgaz
digi
transgaz
omv petrom