Expunerea României pe indicii de frontieră ai MSCI crește. Nuclearelectrica și One United Properties intră în componența acestora și ridică numărul companiilor românești monitorizate la 11 emitenți

Expunerea României pe indicii de frontieră ai MSCI crește. Nuclearelectrica și One United Properties intră în componența acestora și ridică numărul companiilor românești monitorizate la 11 emitenți

Sursa foto: Andrii Iarygin | Dreamstime.com

scris 30 mai 2023

De la 1 iunie, MSCI ridică reprezentativitatea bursei românești în structura indicilor săi de piețe de frontieră.

Actiunile Nuclearelectrica (SNN) vor fi incluse in indicele MSCI Frontier Markets, iar cele ale One United Properties (ONE) vor intra în structura indicelui MSCI Frontier Markets Small Cap, dedicate companiilor de dimensiuni mai mici. Modificările vor fi operate începând cu data de 1 iunie 2023.

De ce este important: Includerea companiilor în lista agenției de evaluare financiară pune respectivii emitenți pe radarul fondurilor de investiții și în principal pentru fondurile pe indici și fondurile închise de tip ETF care repliocă pasiv structura indicilor. Aceasta este în măsură să aducă fluxuri de capital supplimentare pe societățile cotate.

Activele fondurilor deschise de investiții sunt cu o treime sub nivelurile din 2021, în pofida numărului record de aproape jumătate de milion de investitori CITEȘTE ȘI Activele fondurilor deschise de investiții sunt cu o treime sub nivelurile din 2021, în pofida numărului record de aproape jumătate de milion de investitori

Alte 9 companii listate la Bursa de Valori București sunt incluse in indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index), respectivBanca Transilvania (TLV), BRD Groupe Société Générale (BRD), Electrica (EL), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Romgaz Mediaș (SNG), Teraplast Bistrița (TRP), Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN).

Acțiunile Nuclearelectrica sunt într-o zonă de maxime istorice la care nivelul capitalizării bursiere a operatorului centralei nuclear-electrice se ridică la 13,53 miliarde lei (2,73 miliarde euro). One United Properties (ONE) care concentrează proprietăți imobiliare importante din București, a venit la cota BVB în vara anului 2021 și are o valoare de piață de 3,57 miliarde lei (722,20 milioane euro).

MSCI este unul dintre liderii in furnizarea de indici de referință la nivel global. In prezent, Romania este incadrata de catre MSCI ca Piata de Frontieră, în timp ce sub criteriile agenției de evaluare FTSE Russell a dobândit statutul de piață emergentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
bvb
bursa
msci
one united properties