Fondatorul PIMCO dă în judecată compania pe care a părăsit-o cu un an în urmă

Fondatorul PIMCO dă în judecată compania pe care a părăsit-o cu un an în urmă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 oct 2015

Bill Gross cere 200 milioane dolari administratorului de fonduri cu cele mai mari expuneri pe piețele de bonduri din lume pentru că l-a forțat să demisioneze. El spune că va dona banii pentru instituții filantropice, însă vrea să demaște "comportamentul necorespunzător, necinstit și non-etic" al conducerii PIMCO.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cel care în piețele financiare și-a câștigat reputația de "rege al bondurilor" va da în judecată compania pe care a fondat-o și care pe maximul din 2013 a avut o expunere de două trilioane dolari, cel mai mare investitor în piețele de obligațiuni. Bill Gross cere PIMCO 200 milioane dolari pentru felul în care a fost îndepărtat din cadrul societății, transmite New York Times. El acuză existența unei veritabile "cabale" din partea celor directorilor "conduși de patima de putere, lăcomie și dorința de a-și îmbunătăți propria poziție financiară și reputație pe seama investitorilor".

Reprezentanții PIMCO, au refuzat să comenteze, afirmând că își vor preciza poziția doar în justiție. Conform avocatei lui Gross, Patricia L. Glaser, fostul manager al companiei va dona întreaga sumă pe care o va obține către proiecte filantropice, obiectivul primordial fiind cu totul altul. "Comportamentul lor necorespunzător, necinstit și non-etic trebuie acum să fie dat în vileag", scrie reclamantul. Documentul său este comparat de corespondentul CNBC cu lucrările din genul romanelor polițiste, cu mistere în jurul unor crime.

Conform poveștii, Gross, în vârstă de 71 de ani, ar fi fost îndreptățit să primească 20% din întreaga sumă alocată pentru bonusuri care pentru anul 2013 se ridica la 300 milioane dolari. Îndepărtarea sa a avut în vedere tocmai neachitarea unei compensații și a unor bonusuri care ar fi fost de minimum 250 milioane dolari.

O despărțire din care au pierdut ambele tabere

Plecarea în toamna anului trecut a fondatorului a însemnat o hemoragie de sute de miliarde dolari pentru compania cu cele mai mari expuneri în piețele de bonduri, parte a grupului german Allianz. La finalul lunii august, fondul fanion, PIMCO Total Return Fund, mai rămăsese cu active în administrare de numai 100 miliarde dolari, la aproximativ o treime față de maximul de 293 miliarde dolari din aprilie 2013, conform datelor centralizate de compania Newport Beach și preluate de Bloomberg.

Nici pentru Gross despărțirea de compania a cărei baze le-a pus în anul 1971 nu a fost o poveste tocmai fericită. Fondul său de la Janus Capital, societate cu sediul în statul Colorado, SUA, a avut un început foarte greu. Primul miliard de dolari în administrare l-au strâns abia în ianuarie a.c. și asta ca urmare a unei contribuții majore, de 700 milioane dolari, a diviziei de asset management a băncii de investiții Morgan Stanley, conform informațiilor furnizate la acea vreme de Wall Street Journal. Fondul a subperformat mult atât țintei de randament propuse cât și randamentelor raportate de PIMCO, scrie New York Times.

A făcut miliarde și miliarde de dolari, dar acum spune că piețele hârtiilor de valoare au prea puțin de oferit

Respectat în piețele internaționale, Gross este adesea invitat în media, iar în ultimii ani a spus fără ocolișuri că piețele financiare au intrat într-o fază a câștigurilor mici. Chiar despre titulatura sa de "rege al bondurilor" a afimat că este nemeritată, întrucât el doar a fost beneficiarul unui trend de patru decenii de apreciere a hârtiilor financiare care acum tocmai se încheie.

Recent el a șocat lumea investițională afirmând că piețele financiare în care a câștigat atâția bani au devenit un joc de Alba-Neagra. "Piețele financiare globale sunt un joc de Alba-Neagra. Prețuri artificiale, manipulare artificială. Unde este prețul real", a scris la finele lunii iulie pe contul său de Twitter, preluat de Zero Hedge. Invitat la CNBC să explice cuvintele dure, Gross și-a întărit spusele: "Evident, la Alba-Neagra cel care manevrează piesele face în așa fel ca de cele mai multe ori clienții să piardă banii; la fel face și sistemul financiar. După manipulări succesive, prețurile activelor sunt distorsionate."

viewscnt
Afla mai multe despre
bill gross
pimco
bonduri
justitie
bursa