Fondul de la Pilonul II administrat NN depășește valoarea de 30 miliarde lei. Câștiguri importante aduse de expunerile externe și de acțiunile promovate în indicele FTSE Russell

Fondul de la Pilonul II administrat NN depășește valoarea de 30 miliarde lei. Câștiguri importante aduse de expunerile externe și de acțiunile promovate în indicele FTSE Russell

Sursa foto: Ivan Remitski | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 ian 2022

Cel mai mare jucător al pieței locale de capital, NN Pensii, are un sfert din active investite în acțiuni și nu raportează un șoc major pentru portofoliul de titluri de stat într-un răstimp de majorare a dobânzilor. Entitatea este beneficiară a aprecierilor de pe piețele externe, dar și a raliului din toamnă pe acțiunile OMV Petrom și TeraPlast Bistrița. Vânzări semnificative și inspirate pe acțiunile producătorului spaniol farmaco-chimic Grifols, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

NN Pensii, cel mai important jucător de la Pilonul II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, concentra, pentru entitatea de la acest segment, la finalul lunii septembrie a anului trecut, active totale de 30,48 miliarde lei (6,16 miliarde euro), cu 3,53% mai mari decât cele de 29,44 miliarde lei (5,95 miliarde euro) de la S1 2021.

GRAFIC Acțiunile Holde Agri Invest revin în zona maximelor, în contextul noilor achiziții de ferme CITEȘTE ȘI GRAFIC Acțiunile Holde Agri Invest revin în zona maximelor, în contextul noilor achiziții de ferme

Fondul se consolidează drept cel mai important investitor de la Bursa de Valori București. Potrivit ultimei raportări a structurii portofoliului, analizate de Profit.ro, administratorii pensiilor a peste 2 milioane de români cumulează acțiuni în valoare însumată de 7,58 miliarde lei (1,53 miliarde euro). Este o majorare de aproximativ 390 milioane lei a expunerii pe această clasă de active în trimestrul 3, față de 7,19 miliarde lei (1,45 miliarde euro) la jumătatea anului trecut.

FTSE Russell aduce indirect valoare în banii de pensii ai românilor

În cea mai mare parte este vorba despre investiții pe piața românească. NN Pensii concentrează acțiuni Banca Transilvania (TLV) în valoare însumată de 1,45 miliarde lei, reprezentând nu mai puțin de 4,77% din totalul activelor. Acestea erau urmate la o valoare de 1,16 miliarde lei de Fondului Proprietatea (FP) și de 1,13 miliarde lei la OMV Petrom (SNP). Ultima participație s-a majorat cu 79,29 milioane lei, în contextul aprecieri furibunde în T3 a respectivelor titluri, după includerea acțiunilor celei mai importante companii petroliere românești în structura indicelui pentru piețe emergente al FTSE Russell.

Cealaltă acțiune care a făcut la 20 septembrie obiectul promovării de către agenția de evaluare financiară americano-britanică, cea a TeraPlast Bistrița (TRP), figurează în portofoliu cu un plasament de 32,9,91 milioane lei, în creștere cu 61,20% față de 204,54 milioane lei.

EXCLUSIV BCR Pensii vrea să devină administrator de pensii ocupaționale (Pilonul 4) CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR Pensii vrea să devină administrator de pensii ocupaționale (Pilonul 4)

Cei de la NN mai au investiții majore la Romgaz Mediaș (SNG), de 648,29 milioane lei, la BRD Groupe Société Générale (BRD), de 695,43 milioane lei, la Nuclearelectrica (SNN), de 476,21 milioane lei, la Electrica (EL), de 259,82 milioane lei, și Transgaz (TGN), de 204,48 milioane lei.

Participația la MedLife (M) se ridică la 329,26 milioane lei., cea de la Digi Communications (DIGI), la 112,14 milioane lei, cea de la Transelectrica (TEL), la 94,18 milioane lei și achiziția de la jumătatea anului, pachetul de acțiuni la Transport Trade Services (TTS), are o valoare de 49,60 milioane lei. La BVB, dețineri mai mici, în acord cu capitalizarea mai redusă a companiilor, NN mai are la Alro Slatina (ALR), Bursa de Valori București (BVB), Compa Sibiu (CMP) și Sphera Franchise Group (SFG)

NN Pensii a realizat și investiții pe bursele străine pentru diversificare sectorială și geografică. Cei de la NN Pensii au o participație în echivalent 112,63 milioane lei la compania Prosus, care operează magazinul online eMAG, însă valoarea acesteia a scăzut cu 16,00% față de cea de 134,08 milioane lei de la S1 2021. Este a 2-a cea mai mare deținere externă pe segmentul acțiuni, fiinde depășită doar de cea de 210,10 milioane lei de la Eurofins Scientific, firmă înregistrată în Luxemburg și listată pe bursa de la Paris cu laboratoare de testare în domeniul farmaceutic, mediu și agrotech.

ABN Systems atrage de la investitori o finanțare de 1 milion de euro, de 7 ori mai puțin decât programase inițial. Marca Tellur vine la bursă CITEȘTE ȘI ABN Systems atrage de la investitori o finanțare de 1 milion de euro, de 7 ori mai puțin decât programase inițial. Marca Tellur vine la bursă

Tot în Franța, NN Pensii are o investiție de 92,78 milioane lei în furnizorul de plăți online Worldline, iar în Spania sunt realizate de plasamente de 61,23 milioane lei la Banca Santander și în echivalent 4,64 milioane lei la producătorul din domeniul farmaceutic și chimic Grifols. În ultimul caz, expunerea a fost redusă drastic, de la 86,47 milioane lei, cu 3 luni înainte. Ieșirea a fost inspirată întrucât acțiunile companiei s-au prăbușit cu peste 25% în intervalul imediat următor, octombrie-noiembrie.

Șocul dobânzilor nu se vede în bilanțul deținerilor de obligațiuni

Portofoliul este dominat de cele 18,93 miliarde lei concentrate în 48 de emisiuni de titluri de stat românești, și care reprezintă 62,09% din active. Impactul tendinței negative din piața obligațiunilor nu se resimte major în raportarea NN de la nivelul finalului trimestrului 3.

Societatea  este un finanțator major și pe piața obligațiunilor municipale, cu plasamente de 63,27 milioane lei, debalansate către titlurile emise de Primăria Municipiului București, în timp de aproximativ 633.000 de lei este expunerea pe titluri emise de municipalitatea Timișoarei.

Anul bursier 2021 – foarte bun prin prisma listărilor, „jucării” noi după ani de secetă. De la Made in Romania, la tranzacționarea în ring. Descoperirea „jocului simplu” CITEȘTE ȘI Anul bursier 2021 – foarte bun prin prisma listărilor, „jucării” noi după ani de secetă. De la Made in Romania, la tranzacționarea în ring. Descoperirea „jocului simplu”

Investițiile în obligațiuni corporative se ridică la 1,20 miliarde lei, reprezentând 3,95% din portofoliu, acestea fiind concetrate către instituții financiare românești și străine: BCR, UniCredit Bank România, JP Morgan & Chase, Goldman Sachs, Lease Plan Corporation, Citigroup, Banco Santander, Bank of America și UniCredit Bank AG din Austria.

Nu mai puțin de 75,01 milioane lei sunt investiți în obligațiuni emise de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Plasamentele în alte instituții internaționale se ridică la 643,43 milioane lei, echivalent a 2,11% din totalul activelor, în portofoliu fiind titluri emise de International Investment Bank și Black Sea Trade and Development Bank.

Câștiguri pe mâna expunerilor pasive ale Xtrackers și BlackRock

Suma de 1,14 miliarde lei, echivalentul a 3,58% din totalul activelor, este investită în 2 fonduri închise de tip ETF replicând pasiv indicele american S&P500 și indicele Eurostoxx 50 al celor mai lichide acțiuni europene, lansate de BlackRock și, respectiv Xtrackers. Prin aceste plasamente, NN a avut expunere pe creșterile bursiere a piețelor externe, valoarea majorându-se cu 8,57% față de cea în echivalent 1,05 milioane lei de la jumătatea anului trecut.

NN Pensii și-a majorat cu 6,24% disponibilitățile bănești în trimestrul 3, respectiv conturi curente și depozite la termen, la 845,23 milioane lei, de la 795,56 milioane lei, la 30 iunie 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
nn pensii
bursa
bvb
grifols
obligatiuni
banca transilvania
prosus
tts
medlife
digi
teraplast