Fondul Proprietatea reia procesul pentru derularea unei oferte publice de accelerare a programului de răscumpărări

Fondul Proprietatea reia procesul pentru derularea unei oferte publice de accelerare a programului de răscumpărări
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 iul 2016

Fondul Proprietatea intenționează să cumpere până la 575 milioane acțiuni proprii într-o ofertă pentru care a depus astăzi documentația la ASF.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul anunță oferta așteptată de accelerare a programului de răscumpărări ale titlurilor proprii. Astăzi, Fondul a anunțat că a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentația pentru derularea unei operațiuni de piață pe care a intenționat să o efectueze și la începutul anului, dar la care a renunțat în contextul turbulențelor financiare internaționale.

Administratorul FP, compania Franklin Templeton Investment Management Ltd., a anunțat investitorii, prin intermediul portalului Bursei de Valori București, că intenționează achiziționarea unui pachet de până la 575 milioane de acțiuni proprii, valoarea de piață a acestuia fiind, la prețul de închidere de ieri al titlurilor FP, de 424,35 milioane de lei (aproape 94 de milioane de euro).

La finalul ședinței de tranzacționare anterioare, Fondul Proprietatea a anunțat încheierea unui contract de împrumut cu BRD Groupe Societe Generale (BRD) în valoare de 1 miliard de lei pentru susținerea programelor de răscumpărări ale acțiunilor proprii ale Fondului, menit a înlocui finanțarea angajată anterior cu Citibank Europe Plc.

De ce a fost retrasă oferta de răscumpărare de la FP CITEȘTE ȘI De ce a fost retrasă oferta de răscumpărare de la FP

Reacția în piață a fost favorabilă, titlurile crescând în numai jumătate de oră cu 2,50%. Cotația, la ora 15.00, era de 0,758 lei/acțiune, cu 2,71% peste referință, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest, pe un rulaj de 4,74 milioane lei.

Lichidarea participației la Romgaz Mediaș (SNG) prin două oferte publice accelerate derulate în octombrie 2015 și luna aprilie a acestui an, precum și vânzarea recentă a deținerilor la E.ON Distribuție și E.ON Energie au însemnat pentru FP obținerea cash-ului necesar derulării ofertei de răscumpărare în cadrul unui program aprobat de acționari anterior.

Fondul a mai anunțat derularea unei astfel de operațiuni – pe care piața sconta încă din toamnă – la începutul acestui an, însă documentația a fost retrasă de la ASF la 25 ianuarie, pe fondul stresului din piețele financiare internaționale care a marcat acest început de an.

Anunțarea ofertei și apoi retragerea acesteia a generat volatilitate suplimentară în piață, fapt pentru care Dumitru Miheș, investitor cu experiență de peste 20 de ani pe bursa de la București, a depus o sesizare la supraveghetorul pieței chiar la câteva ore de la anularea operațiunii. Pe 15 martie, el primise răspuns de la ASF că există o investigație, iar faptele sesizate intră în sfera abuzului de piață.

Fondul Proprietatea reia procesul pentru derularea unei oferte publice de accelerare a programului de răscumpărări

Explicații cu privire la retragerea ofertei au fost oferite către piață prin intermediul Profit.ro de către managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, chiar a doua zi după retragerea documentației de la ASF. Este vorba despre un pas înapoi făcut tactic, în contextul celui mai slab debut de an din ultimul sfert de veac pe piața americană. "Trebuie să fim cu mare băgare de seamă față de condițiile de piață", declara atunci Konieczny.

Condițiile de fluctuații puternice ale cotației nu erau propice derulării unei oferte care presupune o piață stabilă. În plus, climatul investițional dominat de incertitudine impune un management mai prudent al cash-ului. Finalmente, tocmai volatilitatea bursieră este cea care arată că are mai mult sens economic ca răscumpărările să fie realizate în piața reglementată pentru a stabiliza întrucâtva cotația. Fondul a reluat achizițiile din piața secundară încă de la finele lunii ianuarie, doar câteva zile după retragerea documentației privind oferta accelerată.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
greg konieczny
bvb
bursa
oferta publica
romgaz
brd
rascumparare