Fondul Proprietatea și Romgaz au ridicat rulajul BVB la maximul ultimelor 2 săptămâni

Fondul Proprietatea și Romgaz au ridicat rulajul BVB la maximul ultimelor 2 săptămâni
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 oct 2015

Societățile de investiții financiare și băncile au menținut principalii indici bursieri în teritoriu pozitiv joi, în pofida unei ușoare scăderi în sectorul energetic, în timp ce apetitul investitorilor a crescut, împingând rulajul zilnic la maximul ultimelor două săptămâni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Schimburile cu acțiuni s-au situat la 34,67 milioane de lei, în urcare de la 18,2 milioane de lei în ședința de miercuri. Un rulaj mai ridicat, de 45 milioane de lei, a fost înregistrat pe data de 9 octombrie.

Fondul Proprietatea (FP) a asigurat peste jumătate din lichidatea pieței, cu un rulaj de 17,63 milioane de lei. Titlurile fondului au crescut cu 0,38%, la 0,8 lei/unitate.

Pe locul al doilea în funcție de valoarea tranzacțiilor se află Romgaz (SNG), cu transferuri totale de 8,55 milioane de lei, urmat de Banca Transilvania (TLV), cu 1,37 milioane de lei și Erste Group Bank (EBS), cu 1,2 milioane de lei. Proprietarul BCR a înregistrat o creștere de 2,13%, la 120 lei/acțiune.

Indicii de referință BET și BETPlus au încheiat cu creșteri de sub 0,1%. BET monitorizează evoluția celor mai lichide 10 companii, în timp ce BETPlus cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a închis în creștere cu 0,34%, în timp ce BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,07%.

BET XT și BET BK au încheiat pe plus cu 0,09%, respectiv 0,36%.  BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

Pe principalele piețe europene, indicele Stoxx Europe 600 a închis în urcare cu 2%, la maximul ultimelor două luni, după ce președintele Băncii Europene Centrale, Mario Draghi, a sugerat că instituția bancară ar putea adopta în decembrie noi măsuri pentru stimularea economiilor din zona euro. Totodată, Draghi a precizat că BCE va prelungi, dacă va fi nevoie, programul de achiziții de obligațiuni guvernamentale și după luna septembrie 2016, când ar trebui să se încheie programul de achiziții lunare.

În regiune, bursa de la Praga a urcat cu 0,8%, piața de capital de la Budapesta cu 1,5%, iar bursa de la Varșovia a scăzut cu 0,17%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
inchidere