Frânare puternică în piața muncii din SUA

Frânare puternică în piața muncii din SUA
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 oct 2015

Economia SUA a creat în plus 142.000 de locuri de muncă în luna septembrie, însă cu 60.000 de slujbe sub așteptările pieței. De asemenea, autoritatea de resort a revizuit în scădere cu 37.000 de locuri de muncă datele din august.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șomajul în SUA se menține la 5,1%, potrivit datelor furnizate de autoritatea de resort, Biroul de statistică a muncii, iar economia a creat 142.000 de locuri de muncă, spune documentul postat pe portalul instituției. Datele sunt însă proaste, iar pe Bursa de la New York deschiderea a fost negativă, cu un declin de aproximativ 1,50% al indicelui S&P500 în primele minute de tranzacționare în care acesta s-a regăsit în jurul reperului de 1.900 de puncte. Cifra avansată indică o creație netă cu 60.000 de slujbe mai puțin decât anticipările pieței, amintește Zero Hedge. Portalul financiar punctează ca fiind încă și mai alarmantă revizuirea în scădere a cifrelor raportate pentru august, la 136.000 de locuri de muncă, față de 173.000 de job-uri, valoarea avansată inițial. Decelerarea este puternică după ce în lunile mai-iulie, economia americană a avut o creare netă de peste 200.000 de locuri de muncă pe lună."Creșterea de locuri de muncă din SUA se împiedică; îndoieli sporite față de economie", titrează Reuters. Agenția de știri îl citează pe Brian Jacobsen, manager de portofoliu în Wisconsin la divizia de administrare a activelor financiare a băncii Wells Fargo, care nu vede nimic pozitiv: "Nu poți pune ruj peste acest porc de raport."

Remunerația medie orară a stagnat, în timp ce rata de participare a forței de muncă a coborât la 62,4%, față de reperul de 62,6% din precedentele trei luni, mai spune documentul dat publicității de autoritatea de resort. Este cel mai scăzut nivel al angrenării forței de muncă din octombrie 1977 încoace. Nu mai puțin de 635.000 de americani sunt "muncitori descurajați", adică persoane care nu au de lucru și au renunțat la căutarea unui loc de muncă.

Știau ceva reprezentanții Rezervei Federale Americane atunci când nu au ridicat rata de dobândă la ședința comitetului de politică monetară de la jumătatea lunii trecute? Este posibil, iar acum piețele deja includ în scenariile lor faptul că dobânzile pe dolar vor fi majorate abia în martie 2016. Royal Bank of Scotland indică o dată încă și mai depărtată, respectiv iunie 2016. Presiunea pe dobânzi este foarte mare pe piața americană de bonduri. Randamentul notelor de trezorerie cu scadența la zece ani a scăzut cu peste 6% față de reperele de ieri, până la nivelul de 1,93%, potrivit portalului Yahoo Finance. O notă către investitori a băncii de investiții Goldman Sachs preluată de Zero Hedge spune că după raportul privind piața muncii de astăzi, o ridicare a reti de dobândă de către banca centrală a SUA în decembrie a.c. este un caz închis.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
dobanzi
sua
america
bursa