GRAFIC A 4-a sesiune „roșie” consecutivă la BVB. Acțiunile protagoniste sunt aceleași, cele preferate de străini. Parametrii tehnici atacați de vânzători

GRAFIC A 4-a sesiune „roșie” consecutivă la BVB. Acțiunile protagoniste sunt aceleași, cele preferate de străini. Parametrii tehnici atacați de vânzători

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 sep 2018

În ultima sesiune de tranzacționare a acestei săptămâni, indicii principali au pierdut jumătate de procent, declinul fiind condus de acțiunile Băncii Transilvania, BRD și OMV Petrom, care au adunat 86% din schimburile de azi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cotațiile de la Bursa de Valori București au dat din nou semne de slăbiciune și scenariul cel mai probabil, chiar și în cazul unei mișcări de recuperare la începutul săptămânii viitoare pare a se contura cel a reluării scăderilor care au marcat piața în lunile aprilie-iulie.

După o etapă de consolidare la acest debut în septembrie, bursa a intrat într-o secvență de 4 sesiuni consecutive de deprecieri. În cea de astăzi, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,55%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,53%, până la nivelul de 8.162,69 de puncte. Se conturează practic o mișcare descendentă, după respingerea indicelui la pragul de rezistență reprezentat de retragerea Fibonacci de 50% a impulsului descendent care a aruncat piața pe minimele din luna iulie, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC A 4-a sesiune „roșie” consecutivă la BVB. Acțiunile protagoniste sunt aceleași, cele preferate de străini. Parametrii tehnici atacați de vânzători

Astăzi, indicele titlurilor blue-chip a trecut sub media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), ceea ce are conotații negative pentru parcursul ulterior al pieței. O nouă sesiune roșie sub acest reper cu volume în creștere ar fi de natură să dea o confirmare pentru ceea ce pare a fi o spargere a unui suport dinamic.

Tranzacția prin care SIF Oltenia vinde participația la BCR, cu un pas mai aproape. Ce spune președintele Tudor Ciurezu, care sunt interpretările în piață, când vin banii și cum vor fi folosiți CITEȘTE ȘI Tranzacția prin care SIF Oltenia vinde participația la BCR, cu un pas mai aproape. Ce spune președintele Tudor Ciurezu, care sunt interpretările în piață, când vin banii și cum vor fi folosiți

Declinul de astăzi este specific pieței românești și imprimat de înscrierea pe traiectoria tehnică scăzătoare în această săptămână, așa cum se vede din evoluția pe constrasens față de piețele bursiere europene. Cu excepția indicelui WIG20 de la Varșovia care a alunecat cu 0,06% sub referință, ceilalți indici continentali și regionali au avut închideri pozitive: +0,33% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,31% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,46% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,57% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,31% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,25% pentru indicele PX de la Praga.

Tranzacții de tip deal în valoare de peste 31 milioane de lei

Piața a fost astăzi concentrată puternic din punctul de vedere al interesului. Primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni au adunat schimburi reprezentând 86,47% din rulajul de 59,83 milioane lei (12,89 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Cele mai multe transferuri au fost realizate pe titlurile OMV Petrom (SNP). Pe piața deal au fost schimbate 55,74 milioane acțiuni ale companiei petroliere, valoarea tranzacției speciale ridicându-se la 18,73 milioane lei. În piața reglementată, titlurile companiei petroliere s-au corectat cu 0,74%, până la prețul de 0,3340 lei/acțiune. Totuși, indicele energetic BET-NG, în structura căruia OMV Petrom este cel mai puternic emitent, a supraperformat pieței cu un declin de numai 0,27%.

EXCLUSIV Programele Bursei de atragere a investitorilor de retail vor fi revizuite semnificativ. Ținta: 100.000 de conturi active CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Programele Bursei de atragere a investitorilor de retail vor fi revizuite semnificativ. Ținta: 100.000 de conturi active

Interes a existat și pe acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,08%, până al prețul de 2,2800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 12,17 milioane lei în piața regular. De asemenea, pe acest emitent s-au realizat transferuri de tip deal în valoare de 6,43 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a scăzut cu 0,72%, până la prețul de 13,70 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,25 milioane lei în piața reglementată. De asemenea, în piața deal s-au efectuat tranzacții speciale cu 450.000 de acțiuni BRD, valoarea acestora ridicându-se la 6,16 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un recul de 0,33%, până la prețul de 0,8960 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,67 milioane lei, trăgând în jos indicele financiar BET-FI, pentru o depreciere de 0,22%, până la nivelul de 37.393,90 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea