GRAFIC Bursa explodează pe noi maxime

GRAFIC Bursa explodează pe noi maxime

Sursa foto: Skypixel | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 mai 2024

Pe tranzacții care s-au apropiat de reperul de 100 milioane lei, indicele BET atinge o valoare record.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Debutuil de săptămână a fost marcat de nehotărâre pe piețele financiare internaționale, cu evoluții divergente pe bursele de la New York, Londra, Paris și Frankfurt. Investitorii de la BVB au decis să nu mai aștepte alte semnale și s-au activat la cumpărare, împingând cotațiile mai sus, pe ordine substanțiale.

Titlurile care au adunat și cele mai mari transferuri, de 23,58 milioane lei, cele ale Băncii Transilvania (TLV), au fost factor catalizator, cu o creștere de 1,66%, până la un nou maxim de 30,06 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 24,44 miliarde lei (4,91 miliarde euro)., Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 1,50%, până la prețul de 20,30 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 3,84 milioane lei.

GRAFIC Profitul net al Cemacon, controlată de fondatorii Dedeman, se prăbușește. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere CITEȘTE ȘI GRAFIC Profitul net al Cemacon, controlată de fondatorii Dedeman, se prăbușește. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere

Piața în ansamblul ei a avut o tendință de apreciere, cu un avans de 0,80% al indicelui compozit BET-XT și un impuls de 0,77% al indicelui reprezentativ BET care a închis pe un nou maxim de 17.495,92 de puncte. Încă după prima sesiune de tranzacționare a acestei luni, Profit.ro a semnalat, pornind de la argumente de ordin tehnic, faptul că bursa românească era înscrisă pentru atacarea unor noi valori-record.

GRAFIC Bursa explodează pe noi maxime

Este o mișcare însoțită de volume consistente. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 94,39 milioane lei (18,97 milioane euro), mai mult decât dublu față de media ultimilor ani, cu 15 instrumente financiare depășind reperul unei lichidități de 1 milion de lei, dintre care 4 acțiuni au trecut de pragul unor tranzacții de 10 milioane lei.

Între acestea au fost titlurile MedLife (M), care au adunat transferuri în piața deal de 12,15 milioane lei, cărora li se adaugă o schimburi de 1,85 milioane lei în piața reglementată, unde cotația a avut un salt de 5,28%, până la prețul de 4,59 lei/acțiune. O creșterea de o amplitudine apropiată, +5,96%, au avut-o titlurile Digi Communications (DIGI), ce au închis la prețul de 67,60 lei/acțiune o ședință în care au întrunit o activitate de 3,08 milioane lei.

SIPEX Company își majorează afacerile trimestriale cu aproape 10%, dar începe anul pe pierdere CITEȘTE ȘI SIPEX Company își majorează afacerile trimestriale cu aproape 10%, dar începe anul pe pierdere

Titlurile producătorilor de gaze naturale au avut evoluții în oglindă: -1,17%, până la prețul de 0,6750 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au avut cel de-al 2-lea rulaj de pe segmentul regular, de 12,22 milioane lei, și +1,81%, până la prețul de 56,20 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), care au cumulat volume echivalente cu 3,56 milioane lei.

De asemenea, închideri diveergente au avut și pe cele mai lichide acțiuni din sectorul fondurilor alternative de investiții al cărui indice BET-FI a câștigat 0,21%, până la nivelul de 59.384,03 puncte: +2,26%, până la prețul de 1,3550 lei/acțiune, pentru titlurile Evergent Investments (EVER), ce au adunat tranzacții de 2,47 milioane lei, și -2,01%, până la prețul de 0,4670 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au însumat schimburi de 1,79 milioane lei.

AROBS Transilvania – profit net drastic diminuat la T1 CITEȘTE ȘI AROBS Transilvania – profit net drastic diminuat la T1

La capitolul energie, în linia evoluției anemice, de +0,08%, a indicelui sectorial BET-NG, titlurile Hidroelectrica (H2O) au alunecat cu 0,07% sub referință, pe o activitate de 12,19 milioane lei. În același domeniu, titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 2,38%, până la prețul de 21,50 lei/acțiune, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avansat cu 0,21%, până la prețul de 48,60 lei/acțiune, ambele simboluri depășind cu puțin reperul unor volume echivalente cu 2 milioane lei.

În rest, pragul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost trecut de 4 instrumente financiare, respectiv unitățile de fond ale ETF-ului care replică structura indicelui BET administrat de Patria Asset Management și SSIF Tradeville (TVBETETF) și 3 acțiuni cu închideri diferite din punctul de vedere al direcției și amplitudinii mișcărilor: -3,31%, până la prețul de 1,1700 lei/acțiune, pentru titlurile Aquila Part Prod Com (AQ), +0,91%, până la prețul de 0,8900 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE) și -1,09%, până la prețul de 0,5430 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica