GRAFIC Ezitare și frică pe bursă, la atingerea unui prag tehnic important. Raliul a luat pauză, iar volumele s-au subțiat drastic. Elanul s-a păstrat pe acțiunile Electrica

GRAFIC Ezitare și frică pe bursă, la atingerea unui prag tehnic important. Raliul a luat pauză, iar volumele s-au subțiat drastic. Elanul s-a păstrat pe acțiunile Electrica

Sursa foto: Mateusz Zogala / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 dec 2017

Ajuns într-o zonă de confluennță a unor rezistențe importante, indicele reprezentativ BET și-a oprit, cel puțin temporar, mișcarea de revenire. Cumpărătorii așteaptă întăriri și au luat o pauză, ceea ce se vede și prin rulajul mic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După vânzările agresive din prima jumătate a lunii, bursa a avut un ricoșeu pozitiv pe măsură în ședințele precedente. Acesta nu a mai avut suflu și pentru ședința de tranzacționare de astăzi, deși a beneficiat de vânt favorabil dinspre piețele europene ale căror indici principali au avut aprecieri consistente: +0,51% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,05% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,62% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,31% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,17% pentru indicile WIG20 de la Varșovia, +0,76% pentru indicele BUX de la Budapesta și +2,58% pentru indicele PX de la Praga.

Prin contrast, la București indicele compozit BET Plus a pierdut 0,07%, iar indicele reprezentativ BET a alunecat cu 0,08% sub referință, pentru o închidere la nivelul de 7.794,33 puncte. Ezitarea investitorilor pentru a împinge cotațiile mai sus – fapt care se vede și din slăbirea volumelor, rulajul pieței de acțiuni fiind de 25,60 milioane lei (5,52 milioane euro).- are o explicație. Indicele titlurilor blue-chip de la BVB a întâlnit o confluență de rezistențe dată de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului swing descendent început în august, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Ezitare și frică pe bursă, la atingerea unui prag tehnic important. Raliul a luat pauză, iar volumele s-au subțiat drastic. Elanul s-a păstrat pe acțiunile Electrica

Susținut de revenirea acțiunilor bancare, raliul de pe bursă s-a oprit tot odată cu istovirea potențialului de urcare imediat pe titlurile care au constituit motorul elanului pozitiv. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 0,45%, până la prețul de 2,1900 lei/acțiune, pe cea mai ridicată valoare de tranzacționare a zilei, echivalentul a 6,73 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a mai păstrat din suflu, închizând astăzi cu 0,93% peste referință, la prețul de 13,00 lei/acțiune. Cotația este deja mai aproape de maximul acestui an de 14,22 lei/acțiune consemnat la începutul lunii august decât de ultima valoare de tranzacționare a anului precedent, de 11,88 lei/acțiune.

Raiffeisen Bank, al 3-lea broker la BVB, se retrage din serviciile de intermediere de acțiuni și instrumente financiare pe retail. ING Bank reintră în piață după 5 ani CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank, al 3-lea broker la BVB, se retrage din serviciile de intermediere de acțiuni și instrumente financiare pe retail. ING Bank reintră în piață după 5 ani

Al 2-lea rulaj al zilei, de 4,33 milioane lei, l-au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP), care după impulsul pozitiv de la anunțarea intenției de derulare a unei oferte de răscumpărare pentru un număr de 1,20 miliarde titluri proprii, au suferit o corecție importantă, de 1,38%, până la prețul de 0,8580 lei/acțiune. Aceasta a tras în jos și indicele financiar BET-FI, care închis la nivelul de 39.813,22, cu 0,15% sub referința de miercuri. Din componența sa, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au staționat la prețul de 0,2470 lei/acțiune, pe tranzacii de 3,13 milioane lei.

Sectorul energetic a fost pe contrasens față de restul pieței, cu un avans al indicelui BET.NG de 0,58%. Este o imaginea oarecum falsă, întrucât acesta a fost puternic influențat de saltul de 6,06% al titlurilor Electrica (EL) care, pe tranzacții de 1,86 milioane lei, și-au accelerat mișcarea de revenire după ce au fost ținta unui val de vânzări agresive în săptămânile precedente. Prețul de închidere de astăzi, de 11,90 lei/acțiune, este cu 13,12% peste minimul de 10,52 lei/acțiune consemnat intraday în ședința de tranzacționare de vinerea trecută.

Tot pe segmentul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 0,36%, până la prețul de 0,2800 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 1,91 milioane lei. Compania petrolieră a achiziționat de la Conpet Ploiești (COTE), potrivit unei notificări furnizate de vânzător către Bursă, servicii de transport țiței prin conducte în valoare de 23,37 milioane lei.

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,16%, până la prețul de 31,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,21 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
brd
electrica
romgaz
omv petrom