GRAFIC Rubla se prăbușește la minimul ultimelor 15 luni, după sancțiunile americane

GRAFIC Rubla se prăbușește la minimul ultimelor 15 luni, după sancțiunile americane
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 apr 2018

Rubla s-a depreciat cu peste 4%, iar cursul de schimb dolar dolar/rublă s-a apropiat de nivelul de 64,00 ruble pentru un dolar, cel mai slab pentru moneda națională a Rusiei din decembrie 2016. Este o tendință de vânzare declanșată de sancțiunile recente americane. Vicepremierul Federației Ruse spune că este o măsură care creează incertitudini printre investitori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Decizia Administrației SUA de a impune o serie de sancțiuni împotriva oamenilor de afaceri, companiilor și unor oficiali din Rusia își spune cuvântul în piața valutară. Rubla a pierdut 8-9% față de dolar comparativ cu nivelurile de tranzacționare de la sfârșitul sesiunii precedente. Cotația s-a apropiat de nivelul de 64,00 ruble pentru un dolar, cea mai slabă rublă de la începutul lunii decembrie 2016 și până în prezent. Către orele prânzului, tendința este de retragere, iar cursul de schimb s-a apropiat din nou de zona de 62,50 ruble pentru un dolar, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Rubla se prăbușește la minimul ultimelor 15 luni, după sancțiunile americane

Ministrul Economiei din Rusia, Maxim Oreșkin, a declarat astăzi, potrivit Reuters, că sancțiunile sunt de natură să aibă efecte adverse pentru toate economiile din lume și a făcut trimitere inclusiv la războiul comercial dintre SUA și China.

Administrația lui Trump a decis sancțiuni, într-una dintre cele mai agresive mișcări de a pedepsi guvernul de la Moscova pentru un prezumtiv amestec în alegerile prezidențiale americane din noiembrie 2016. Rubla a mai traversat un puseu major de depreciere în intervalul iunie 2014 – ianuarie 2015, potențat atât de sancțiuni internaționale declarate urmare a ocupării Crimeii de către Federația Rusă, dar și de prăbușirea cotațiilor internaționale ale petrolului, în condițiile în care economia și bugetul Rusiei sunt puternic dependente de vânzările în exterior de hidrocarburi.

GRAFIC Rubla se prăbușește la minimul ultimelor 15 luni, după sancțiunile americane

Sunt temeri existente și acum la Kremlin. Vicepremierul Arkadi Dvorkovici a declarat astăzi că sancțiunile americane sunt de natură să inducă incertitudini asupra tuturor investitorilor, dar că este misiunea Rusiei aceea de a face totul pentru a diminua această incertitudine.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
rusia
sua
dolar
donald trump
petrol