China răspunde cu propria listă de produse americane ce ar putea fi taxate cu 25%: soia, mașini Tesla și Ford, whiskey. Dolarul și acțiunile scad

China răspunde cu propria listă de produse americane ce ar putea fi taxate cu 25%: soia, mașini Tesla și Ford, whiskey. Dolarul și acțiunile scad
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 apr 2018

China a reacționat prompt la anunțul SUA privind taxarea importurilor unor produse chinezești în valoare de 50 miliarde de dolari, publicând, astăzi, o listă cu peste 100 de produse americane pe care vrea să le taxeze la rândul său, precum avioane, autovehicule, soia, bumbac și carne de vită.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

În total, Beijingul vrea să impună tarife vamale de până la 25% pentru 106 de produse fabricate în SUA, bunuri în valoare de 50 miliarde de dolari, egală cu cea anunțată de Donald Trump marți seara.

Pe lista chinezilor se regăseasc boabe de soia, bumbac, carne congelată de vită și alte produse agricole exportate în cantități semnificative de americani, dar și mașini Tesla și Ford, aeronave produse de General Dynamics și whiskey-ul Jack Daniel’s.

Statele Unite au publicat lista produselor din China pentru care vor impune tarife suplimentare; China avertizează că va reacționa CITEȘTE ȘI Statele Unite au publicat lista produselor din China pentru care vor impune tarife suplimentare; China avertizează că va reacționa

Dolarul s-a depreciat ușor în raport cu valutele majore rivale iar acțiunile europene și-au accelerat scăderea după anunțul Beijingului, în pofida asigurărilor lui Trump că SUA nu se află în război comercial cu China.

“Nu suntem într-un război comercial cu China, acel război a fost pierdut cu ani în urmă de oamenii proști, sau incompetenți, care au reprezentat SUA. Acum avem un deficit comercial de 500 miliarde de dolari pe an, cu furturi intelectuale de încă 300 miliarde de dolari. Nu putem să lăsăm lucrurile să continue!”, a scris astăzi președintele american pe Twitter.

În jurul orei 15:00, indicele paneuropean Stoxx Europe 600 consemna o depreciere de 1,15%, în condițiile în care bursa de la Frankfurt înregistra un declin de 1,41%, cea de la Paris de 0,96%, iar acțiunile londoneze scădeau cu 0,62%. În Spania, indicele blue-chip IBEX 35 era în scădere cu 1,1%.

La New York, contractele futures pe acțiunile companiilor americane indicau un debut în teritoriu negativ pentru sesiunea de tranzacționare de astăzi.

Contractele futures pe acțiunile incluse în indicele Dow Jones erau în scădere cu 465 puncte, sau 1,9%, cele incluse în S&P 500 se depreciau cu 38,70 puncte (-1,5%), în timp ce contractele pe acțiunile Nasdaq scădeau cu 102 puncte, sau 1,6%.

“Presupunerea (în piețe – n.r.) era că Beijingul nu va răspunde prea agresiv, că va evita să escaladeze tensiunile. Replica Chinei a fost o surpriză pentru unii”, a spus economistul Capital Economics Julian Evans-Pritchard, citat de Reuters.

SUA au publicat, marți seara, o listă de produse din China domniată de bunuri de înaltă tehnologie, care intră în componența unor importuri de 50 de miliarde de dolari pentru care vor impune tarife suplimentare în vederea recuperării pierderilor provocate de abuzurile Beijinului în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală.

Autoritățile americane au identificat 1.300 de game de produse care beneficiază de politici guvernamentale incorecte, inclusiv planul numit Made in China 2025, care prevede deținerea de tehnologii strategice majore, potrivit Biroului Reprezentantului pentru Comerț al SUA.

Ministerul chinez al Comerțului a anunțat miercuri că va face imediat contestație la Organizația Mondială a Comerțului.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
sua
tarife
taxe
importuri
razboi comercial
trump