GRAFICE Electrica și restul lumii

GRAFICE Electrica și restul lumii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 aug 2019

La Bursa de Valori București am înregistrat o ședință cu o activitate de tranzacționare foarte slabă, concentrată în proporție de 61% pe acțiunile Electrica.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Pe bursa românească am avut o nouă zi cu iz de vacanță. Investitorii nu au revenit la tranzacționare și ședința a fost încă și mai slabă decât cea din debutul săptămânii, sub aspectul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 14,85 milioane lei la nivelul pieței reglementate, dacă exceptăm oferta de răscumpărare a Fondului Proprietatea (FP) procesată în echivalent cu 108,97 milioane lei.

În absența ordinelor consistente, piața nu a avut forța de a se desprinde de nivelurile de referință ale sesiunii precedente. Astfel, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,12%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 0,14%, până la nivelul de 9.060,27 puncte. Sub aspect tehnic, indicele se află într-o etapă de oscilații neconcludente în zona unei aglomerări de medii mobile relevante în proporții Fibonacci, evidențiată pe graficul atașat.

GRAFICE Electrica și restul lumii

Acest impas la nivelul direcției vine și în contextul unor mișcări, de asemenea, fără coerență mare la nivelul burselor dezvoltate. Astăzi, în Europa, de altfel, închiderile au fost divergente: -0,56% indicele Euro Stoxx 50, -0,90% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,50% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,55% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,37% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,15% pentru indicele PX de la Praga.

La Bucureșt,i piața a fost acaparată de tranzacțiile în valoare de 9,08 milioane lei, cu acțiuni Electrica (EL) ce au reprezentat 61,14% din totalul activității de tranzacționare din piața reglementată de la BVB. Cotația a fost în staționare la prețul de 11,25 lei/acțiune. Compania a raportat o înjumătățire a profitului net semestrial, la 108,8 milioane lei, însă reacția în piață nu a fost foarte negativă în condițiile în care acțiunile sunt deja apăsate după un trend descedent de 1 an și jumătate.

Pe graficul zilnic se vede că piața a tatonat pentru găsirea unor minime la începutul acestui an, iar din primăvară s-au consolidat peste media mobilă exponențială (EMA200), cea care definește trendul, ceea ce are conotații pozitive pentru preț. De asemenea, din punct de vedere tehnic s-a conturat o formațiune de triunghi ascendent care ajunge la apex, ceea ce înseamnă că din toamnă crește probabilitatea unei mișcări într-o direcție clară.

GRAFICE Electrica și restul lumii

Al 2-lea rulaj al zilei, de abia 1,29 milioane lei, a fost întrunit de titlurile Fondul Proprietatea (FP) care s-au corectat cu 0,46%, până la prețul de 1,0900 lei/acțiune, în ziua în care emitentul a anunțat finalizarea ofertei de răscumpărare pentru 150,00 milioane din acțiunile sale, reprezentând 1,65% din capitalul social, cu un grad de suprasubscriere de peste 31 de ori.

Prin contrast, acțiunile celorlalte fonduri închise de investiții listate la BVB, cele ale SIF, au avut o zi “verde”, ceea ce a infleunțat și închiderea cu 0,06% peste referință a indicelui BET-FI, la nivelul de 39.980,59 puncte.

Tot în teritoriu pozitiv, +0,10% a închis și indicele energetic BET-NG însă activitatea de tranzacționare pe titlurile din structura sa a fost foarte slabă. Măsura lichidității slabe a zilei este data chiar de acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania (TLV) care a adunat schimburi de numai aproximativ 845.000 de lei. Cotația a suferit un recul de 0,64%, până la prețul de 2,3350 lei/acțiune.

Remarcabil o activitate de tranzacționare de aproximativ 407.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Prebet Aiud (PREB) care au crescut cu 3,48%, până la prețul de 0,4160 lei/acțiune. Au fost schimbate aproximativ 948.000 de acțiuni, reprezentând 2,08% din capitalul social al fabricantului de produse din beton. Compania a raportat săptămâna trecută obținerea unui profit net semestrial de 2,68 milioane lei, cu 141,44% peste cel de 1,11 milioane lei de la S1 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
electrica
prebet