În ceafa lui Isărescu, la longevitate. Mihai Fercală, cel care deține de peste un sfert de veac șefia SIF Transilvania, a obținut un nou mandat de director pe 4 ani

În ceafa lui Isărescu, la longevitate. Mihai Fercală, cel care deține de peste un sfert de veac șefia SIF Transilvania, a obținut un nou mandat de director pe 4 ani
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 ian 2020

Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania a stabilit componența Directoratului societății pentru următorii 4 ani, iar aceasta îl include și pe Mihai Fercală. Aceasta face din el cel mai longeviv personaj din lumea financiară, cu cei peste 25 de ani la conducerea SIF-ului, nedepășiți decât de activitatea de guvernator al Băncii Naționale a României a lui Mugur Isărescu, cel care deține poziția din 1990.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ironia unui fost bancher care vorbea despre un „record intergalactic” al lui Mugur Isărescu la șefia unei bănci centrale se poate transmite lesne în piața de capital, unde conducerea deținută neîntrerupt, peste un sfert de veac, la SIF Transilvania (SIF3) de Mihai Fercală îl transformă într-un campion al continuității. Cu atât mai mult cu cât tocmai a obținut o numire pentru următorii 4 ani.

La AGA de bilanț anuală de la Brașov, Fercală are adesea veritabili fani în rândul „cuponarilor”, dar între investitorii de portofoliu activi imaginea nu este la fel de bună. Că SIF Transilvania este cel mai sărac dintre SIF-uri, cu un activ net de 1,26 miliarde lei (263,21 milioane euro) la finalul anului trecut, o percep ca veritabila carte de vizită a lui Fercală. În mandatele lui înșirate, societatea a pierdut pondere ca relevanță în echivalent PIB.

Ce va urma după „anul în care au crescut toate” CITEȘTE ȘI Ce va urma după „anul în care au crescut toate”

Reînnoirea mandatului înainte de expirarea acestuia în aprilie nu ar urma să fie o știre mare în piață. Este ceva repetitiv în ultimii 25 de ani. Pe de altă parte, o senzație supărătoare de deja-vu încă există. Recent, o persoană care a deținut funcții de top în piața de capitală românească a izbucnit într-un râs ironic-plictisit la simpla amintire a faptului că Fercală este și președinte al Depozitarului Central. „Te rog, nu îmi strica week-endul! Nu pronunța nume înainte de week-end!”

Alt profesionist al pieței are reacție la cald după anunțul de astăzi: „La timpuri noi, tot noi!” Deși piața este într-o nouă etapă, iar societatea va putea opera după noua lege a fondurilor de investiții alternative votată de Parlament la sfârșitul anului trecut, numele șefului de la SIF Transilvania va fi același.

PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019 CITEȘTE ȘI PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019

Fercală nu va fi singur, ci împreună cu colaboratori apropiați ai săi. Ceilalți 2 membri în Directorat în perioada 20 aprilie 2019-19 aprilie 2024 au fost desemnați în ședința de ieri a Consiliului de Supraveghere Iulian Stan și Ștefan Szitas. Cele 3 persoane mai au de așteptat avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În trecut, Fercală a intrat într-o dispută cu instituția după ce aceasta l-a respins în toamna anului 2016 candidatura, invocând lipsa de cunoștințe și de capacitate profesională pentru administrarea eficientă a societății,, precum și sancțiunile primite în precedenții 2 ani.

Fercală primește o confirmare de la board într-un moment favorabil, după ce emitentul a raportat pentru 2019 un rezultat al exercițiului de 185,61 milioane lei. Acțiunile SIF Transilvania s-au dublat în ultimul an, dar guri rele din piața de capital spun că este un rezultat al efectului de bază, al faptului că până acum erau puternic discountate din cauza managementului slab, iar acum au la bază așteptări în creștere în perspectiva ridicării pragurilor de deținere.

Într-adevăr, trendul pozitiv s-a accelerat de la conturarea votului pentru legea fondurilor de investiții alternative în camera decizională, în ultimele 2 luni ale anului trecut, așa cum se vede pe graficul atașat.

În ceafa lui Isărescu, la longevitate. Mihai Fercală, cel care deține de peste un sfert de veac șefia SIF Transilvania, a obținut un nou mandat de director pe 4 ani

De altfel, surse din piața de capital spun că grăbirea votului încă din ianuarie pentru mandate care expiră în aprilie, ar putea avea la bază tocmai calcule făcute de Fercală că există acumulări de pachete consistente de acțiuni, așa cum trădează dinamica prețului și volumele sporite, iar experimentatul director vrea să-și asigure o poziție în eventualitatea apariției unui acționariat ostil. Nu se știe care ar putea fi numele sau profilul investitorilor interesați de participații semnificative, dar este foarte probabil ca de la aceștia să vină întrebarea: „Ce ai făcut, domnule Fercală, în ultimii 25 de ani?”

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
bvb
bursa
mihai fercala