Închidere cu indecizie la BVB. Aprecieri furibunde pe acțiunile SIF

Închidere cu indecizie la BVB. Aprecieri furibunde pe acțiunile SIF
scris 22 nov 2019

Ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii a fost una cu volume foarte mici și neclintire la nivelul celor mai lichide acțiuni. Indicele BET-FI a atins însă un nou maxim al acestui an, impulsionat de creșterea acțiunilor SIF, iar titlurile MedLife au urcat cu 2% pe tranzacții peste medie.

Nu ar fi fost pentru prima dată ca investitorii activi la Bursa de Valori București să dea stingerea încă de vineri, furând startul pentru weekend, lăsând lichiditatea la niveluri derizorii și cotațiile în derivă, dar de data aceasta interesul pentru SIF-uri a mai animat ședința de tranzacționare. Piața ia în calcul că după alegerile prezidențiale, la reîntrunirea Parlamentului, în plenul Camerei Deputaților ar putea ajunge legea fondurilor de investiții alternative a cărei adoptare ar consfinți abrogarea vechii legislații pentru SIF-uri, cea care stipulează și pragurile de deținere de 5%.

Este contextul în care indicele financiar, care măsoară evoluția la BVB a acestor titluri, a atins un nou maxim al acestui an, de 45.938,16 puncte, după un salt de 2,52%. Cel mai lichid emitent la acest capitol, cu schimburi însumând 2,21 milioane lei, a fost SIF Oltenia (SIF5), ale cărui titluri au urcat cu 2,92%, până la prețul de 2,4700 lei/acțiune. Cotația se află încă de luni un impuls de creștere imprimat de votul din Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor în favoarea unui program de răscumpărări pentru un număr de pentru un număr de 38,39 milioane acțiuni proprii, reprezentând 6,61% din capitalul social. Piața a tins să închidă ecartul față de prețul de 2,7500 lei/acțiune prins ca nivel maxim al operațiunii de buy-back.

ANRE vrea să acorde o derogare Transelectrica pentru a limita capacitățile de transport transfrontaliere CITEȘTE ȘI ANRE vrea să acorde o derogare Transelectrica pentru a limita capacitățile de transport transfrontaliere

La același capitol, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 3,25%, până la prețul de 0,3490 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,25 milioane lei, iar titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au apreciat cu 3,40%, până la prețul de 1,52 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 934.000 de lei. Tot pe segmentul fondurilor închise de investiții, prin contrast, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au închis în staționare, la prețul de 1,1750 lei/acțiune, pe transferuri de 2,58 milioane lei.

De fapt, doar ultimele au fost în nota generală de nemișcare a pieței. Indicele compozit BET Plus a câștigat numai 0,06%, ar indicele reprezentativ BET a avut o dinamică încă și mai mică, +0,05%, până la nivelul de 9.718,49 de puncte, marginal sub maximul post-criză, atins chiar la această jumătate de noiembrie pe un trend ascendent bine conturat, evidențiat de graficul atașat.

Închidere cu indecizie la BVB. Aprecieri furibunde pe acțiunile SIF

Impasul de astăzi are o dublă explicație: pe de o parte sunt ordinele de cumpărare foarte firave, care au condus și la un rulaj de numai 21,48 milioane lei (4,50 milioane euro) al pieței de acțiuni, abia la jumătate față de media de anul trecut, iar pe de altă parte, de ezitarea piețelor externe din ultimele zile. În Europa, totuși săptămâna s-a încheiat cu o sesiune în notă pozitivă, așa cum se vede din parcursul indicilor: +0,21% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,22% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,20% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,20% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,40% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,92% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,76% pentru indicele PX de la Praga.

La București, piața a fost slabă în ceea ce privește lichiditatea principalelor acțiuni. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) abia au adunat schimburi de 3,54 milioane lei, într-o zi în care cotația a urcat cu 0,41%, până la nivelul de 2,4700 lei/acțiune care dă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,88 miliarde lei (2,70 miliarde euro). Pe piața deal s-a înregistrat o singură tranzacție specială, în valoare de 1,13 milioane lei cu acțiuni Romgaz Mediaș (SNG), însă în piața reglementată niciun emitent din domeniul energetic nu a depășit un reper al transferurilor de 1 milion de lei, într-o sesiune în care indicele sectorial BET-NG s-a corectat cu 0,21%.

Neobișnuit pentru piață, titlurile MedLife (M) au crescut cu 2,12%, până la prețul de 33,70 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 2,66 milioane lei. La 9 luni, furnizorul de servicii medicale și-a majorat cu 51,8% profitul net, la 19,39 milioane lei, de la 12,7 milioane lei, în primele 3 trimestre ale anului trecut, pe fondul unei majorări cu 25,6% a veniturilor operaționale consolidate, la 715,85 milioane lei, de la 583,78 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
sif oltenia
medlife
sif transilvania