Indicatorul de transparență față de investitori va fi măsurat și pentru cele mai lichide companii listate pe piața AeRO

Indicatorul de transparență față de investitori va fi măsurat și pentru cele mai lichide companii listate pe piața AeRO

Sursa foto: Ksenia Kolesnikova | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 mai 2022

Asociația de profil ARIR introduce indicatorul Vektor și pentru firmele din structura indicelui BET AeRO.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nivelul de deschidere corporativă către piață va putea fi urmărit de jucătorii activi pe bursa românească inclusiv pentru emitenții vizibili din piața AeRO, în contextul în care Asociația pentru Relația cu Investitorii din România (ARIR) va extinde monitorizarea indicatorului Vektor și pentru companiile ale căror acțiuni sunt în structura indicelui pentru Sistemul Multilateral de Tranzacționare.

Astfel, la evaluarea din decembrie metodologia va fi extinsă și pentru firmele din componența indicelui BET AeRO și rezultatele vor fi publicate în ianuarie 2023. Lansat în luna octombrie a anului trecut, cu o componență din 17 firme, indicele numără în prezent 28 de acțiuni ale unor societăți cu o capitalizare bursieră agregată de 792,66 milioane lei (160,20 milioane euro).

Amendamente \ CITEȘTE ȘI Amendamente "norvegiene" la Legea offshore: banii încasați de stat de pe urma exploatării gazelor naturale din Marea Neagră să meargă la Pilonul II de pensii

„Răspundem astfel nevoilor și așteptărilor investitorilor activi în piața de capital locală, mai sofisticați, digitalizați și mai atenți la evoluțiile pieței”, spune Daniela Șerban, președinte și co-fondator ARIR.

Principalele companii din structura indicelui BET AeRO sunt AROBS Transilvania (AROBS), Holde Agri Invest (HAI), ROCA Industry (ROC1), SafeTech Innovations (SAFE), Norofert (NRF), Agroland Business Systems (AG), Electroprecizia Săcele (ELZY), Simtel Team (SMTL) și Agroserv Măriuța (MILK).

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări

Metodologia include 11 criterii obiective, cu unul mai puțin decât pentru piața reglementată, aliniate la cele mai bune practici internaționale în relația cu investitorii, printre care informații despre echipa de relații cu investitorii, existența prezentării pentru investitori, organizarea conferințelor telefonice dedicate rezultatelor financiare, publicarea comunicatelor de presă aferente raportărilor financiare, participarea la evenimente cu investitori, furnizare a informațiilor financiare în format Excel, transcript sau înregistrare a conferințelor de prezentare a rezultatelor financiare, publicarea informațiilor despre prețul acțiunii, acoperirea de către analiști financiari, informații despre guvernanța corporativă - conducerea companiei, comitete, politica de remunerare și raportarea non-financiară.

La ultima măsurar a indicatorului Vektor pentru piața reglementată de la BVB, prezentată la sfârșitul lunii ianuarie, valoarea medie este de 4,9 sub media de trecere, însă 10 companii au atins nivelul de excelență (nota 10), dublu față de anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
arir
bursa
bvb
daniela serban
aero