Indicele BET a urcat la un nivel care este doar marginal sub maximul istoric. Activitate intensă pe acțiunile FP

Indicele BET a urcat la un nivel care este doar marginal sub maximul istoric. Activitate intensă pe acțiunile FP

Sursa foto: Maciek905 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 sep 2023

Pe volume sporite, catalizate de tranzacțiile cu acțiuni Fondul Proprietatea, indicele principal de la BVB s-a întors în zona vârfului de dinaintea invaziei ruse în Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o etapă neconcludentă pe bursele mari ale lumii, piața românească de capital a găsit peste vară povestea proprie, cea a listării Hidroelectrica (H2O), societate ale cărei titluri au avansat astăzi cu 0,26%, până la prețul de 114,00 lei/acțiune, pe transferuri de 10,47 milioane lei.

Deși oferta publică rpimară s-a derulat în prima parte a verii, investitorii consumă acum încă efectele acesteia. Este vorba în primul rând de distribuirea dividendelor speciale de către Fondul Proprietatea (FP) din resursele bănești obținute la această vânzare. Sesiunile din apropierea ex-data au adus lichiditate excepțională pe acest emitent.

EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare

Titlurile FP au avut astăzi o predeschidere extinsă până la ora 11.00, după care au intrat în ringul de tranzacționare, unde au adunat schimburi însumând 38,48 milioane lei, reprezentând 50,95% din rulajul de 75,52 milioane lei (15,21 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Cotația a avut un salt de 45,70% față de nivelul de referință de 0,2615 lei/acțiune rezultat din substragerea dividendului brut de 1,7225 lei/acțiune din prețul de închidere al ședinței precedente. La ultima cotație, de 0,3810 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a Fondului este de 2,37 miliarde lei (478,64 milioane euro) pentru un emitent care a avut o valoare de piață și de peste 3 miliarde euro, deși se tranzacționa cu discount față de activul net.

Evoluția pe acest simbol a atras o activitate excepțională pentru respectivul instrument financiar, în echivalent 1,54 milioane lei, pentru certificatele turbo long având activ suport acțiunile Fondului, emise de Erste.

Lion Capital – creștere anualizată de aproape 10% a activului net CITEȘTE ȘI Lion Capital – creștere anualizată de aproape 10% a activului net

Titlurile Fondului au coborât la un procentaj de 2,76% din structura indicelui BET unde la un moment dat au avut o reprezentare de o cincime. Totuși, saltul acțiunilor a avut forța de a influența și indicele reprezentativ BET pentru o creștere de 1,37%, până la nivelul de 13.661,42 de puncte unde este cu doar 0,15% sub maximul istoric  atins în ianuarie 2022, înainte de șocul declanșării conflictului de la Est. Graficul de mai jos pune în perspectivă evoluția peste ani către cele 2 culmi.

Indicele BET a urcat la un nivel care este doar marginal sub maximul istoric. Activitate intensă pe acțiunile FP

Acțiunile Fondul Proprietatea au influențat favorabil și indicele financiar BET-FI care a supraperformat pieței cu un +2,18%, până la nivelul de 50.994,76 de puncte. Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a avut o evoluție ceva mai atenuată, respectiv +0,46%.

Din structura acestuia, titlurile producătorilor de gaze naturale au avut o sesiune de indecizie: -0,09%, până la prețul de 0,5550 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) care au adunat tranzacții de 3,51 milioane lei, și +0,12%, până la prețul de 41,70 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG) ce au cumulat volume echivalente cu 2,67 milioane lei. La același capitol al producătorilor de energie, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,85%, până la prețul de 46,75 lei/acțiune, pe transferuri de 2,03 milioane lei.

GRAFIC Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, raportează scădere drastică a afacerilor și profitului. Datoriile urcă puternic. Directorul reclamă prăbușirea pieței în contextul creșterii dobânzilor CITEȘTE ȘI GRAFIC Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, raportează scădere drastică a afacerilor și profitului. Datoriile urcă puternic. Directorul reclamă prăbușirea pieței în contextul creșterii dobânzilor

Pe al 3-lea rulaj al pieței, de 6,74 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 0,37%, până la prețul de 21,52 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 17,19 miliarde lei (3,47 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 0,83%, până la prețul de 14,60 lei/acțiune, în circumstanțele unor schimburi de 1,57 milioane lei.

În rest, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de un certificat de tip turbo short emis de BRK Financial Group și având activ suport indicele american Dow Jones Industrial Average și de 3 simboluri din sectorul energetic având evoluții diferite din punctul de vedere al direcției și amplitudinii mișcării: +3,42%, până la prețul de 17,54 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN), +0,85%, până la prețul de 9,48 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), și -0,38%, până la prețul de 26,30 lei/acțiune, pentru titlurile Transelectrica (TEL).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica