Indicele BET de la BVB, pentru prima dată peste reperul de 9.000 de puncte de la prăbușirea bursieră din luna martie

Indicele BET de la BVB, pentru prima dată peste reperul de 9.000 de puncte de la prăbușirea bursieră din luna martie

Sursa foto: Petr Smagin / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 iun 2020

În contextul unui avans cu aproape jumătate de procent, bursa românească bate un nou record post-COVID. Volumele sunt, însă, slabe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cumpărătorii de acțiuni și-au adunat forțele pentru a 3-a sesiune consecutivă de aprecieri la Bursa de Valori București, iar aceasta a adus piața la cele mai ridicate valori de la valul de vânzări precipitat de criza noului coronavirus. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,43%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,44%, până la nivelul de 9.021,60 puncte.

Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni a atins retragerea Fibonacci de 61,8% aplicabilă întregului declin din maximele post-criză și până la minimele de la care piața a ricoșat la începutul primăverii. Este a 2-a închidere peste media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

Indicele BET de la BVB, pentru prima dată peste reperul de 9.000 de puncte de la prăbușirea bursieră din luna martie

Ședința a avut, însă, note de slăbiciune. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 33,69 milioane lei (6,96 milioane euro), iar cel mai tranzacțonat emitent, Banca Transilvania (TLV), care a adunat schimburi de 8,27 milioane lei, a închis în stațonare la prețul de 2,23 lei/acțiune o zi în care cea mai mare parte a tranzacțiilor au fost consummate sub referința de miercuri.

Fondurile de pensii NN - cel mai mare cumpărător în tranzacția majoră pe acțiunile TeraPlast CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN - cel mai mare cumpărător în tranzacția majoră pe acțiunile TeraPlast

Bursa românească beneficiază de un climat favorabil activelor de risc, deși sesiunea europeană a fost astăzi una de pauză, cu închideri indecise la nivelul principalilor indici continentali și regionali: -0,24% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,64% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,21% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,45% pentru indicele DAX30 din Germania, +1,12% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,15% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,53% pentru indicele PX de la Praga.

Totuși, legătura directă cu Europa, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, s-au apreciat cu 2,00%, pe transferuri de 3,04 milioane lei, în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena. Tot pe segmentul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 0,15%, până la prețul de 13,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,21 milioane lei.

Proiect adoptat în primă etapă: Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Va căuta, în schimb, să dețină mai multe acțiuni la companiile existente CITEȘTE ȘI Proiect adoptat în primă etapă: Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Va căuta, în schimb, să dețină mai multe acțiuni la companiile existente

Pe a 2-a activitate a zilei, de 3,67 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,62%, până la prețul de 1,2550 lei/acțiune, trăgând în sus și indicele financiar BET-FI, care cu un câștig de 0,35%, a închis la nivelul de 44.301,12 puncte.

O dinamică apropiată, +0,38%, a avut-o indicele energetic BET-NG. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a dăugat 0,15% la capitalizarea sa bursieră, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,3435 lei/acțiune într-o sesiune în care a cumulat tranzacții de 2,48 milioane lei. Cea mai bună lichiditate la acest capitol, în echivalent 2,81 milioane lei, am consemnat-o pe titlurile Electrica (EL), care au urcat cu 0,89%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune.

Pe același segment, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,41%, până la prețul de 19,20 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,98 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,16%, până la prețul de 31,70 lei/acțiune, pe volume de 1,73 milioane lei.

Nu sunt numai numele noi cele care țin afișul bursei. La a 2-a zi de tranzacționare pe piața reglementată, după 5 ani de prezență semnificativă pe segmentul AeRO, titlurile Bittnet Systems (BNET) s-au corectat violent, cu 7,25%, până la prețul de 1,2800 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,52 milioane lei.

De asemenea, Norofert Group (NRF), listată la începutul lunii martie, a anunțat că listează în ultima ședință de tranzacționare bursieră a acestei săptămâni emisiunea sa de obligațiuni în valoare de 11,50 milioane lei, scadentă în 2025 și purtătoare a unei dobânzi fixe anualizate de 8,5% plătibilă semestrial. Titlurile vor fi tranzacționate pe sistemul multilateral de tranzacționare AeRO, unde sunt disponibile și acțiunile Norofert.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
norofert