Interesul revine pe acțiunile SIF. Acțiunile celor 5 fonduri închise au crescut pe volume. Speculațiile sunt că în Parlament vor fi ridicate pragurile de deținere

Interesul revine pe acțiunile SIF. Acțiunile celor 5 fonduri închise au crescut pe volume. Speculațiile sunt că în Parlament vor fi ridicate pragurile de deținere
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 nov 2017

Jumătate din rulajul de astăzi al pieței reglementate de la BVB a fost asigurat de tranzacțiile pe titlurile societăților de investiții financiare, care au crescut în medie cu 3%. „Numai ceva cu pragul poate fi”, spune un investitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ansamblu, Bursa de Valori București a avut aparent o ședință de stagnare, măsurată atât de indicele compozit BET Plus care a avansat cu 0,04%, cât și de indicele reprezentativ BET care a închis cu 0,06% peste referință, la nivelul de 7.818,89 de puncte. Sesiunea de tranzacționare, a fost, însă, de un „verde” mai aprins decât apare la o primă vedere. Cele mai tranzacționate acțiuni au avut o aprecieri consistente.

Titlurile SIF au revenit puternic în atenția investitorilor, schimburile pe cei 5 emitenți ridicându-se astăzi la 19,13 milioane lei, reprezentând jumătate din rulajul de 38,22 milioane lei (8,21 milioane euro) al pieței de acțiuni. „Ce artificii pe sifuri!”, punctează un utilizator al forumului bursier agf.ro. Este un interes ce se regăsește nu numai la nivelul volumelor, dar și la cel al aprecierii cotațiilor, indicele financiar BET-FI urcând cu 2,95%, până la nivelul de 38.984,85 puncte, un nou maxm post-criză.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Cel mai lichid emitent a avut și cea mai mare amplitudine a creșterii. Astfel, titlurile SIF Moldova (SIF2) au urcat cu 5,87%, până la prețul de 1,3700 lei/acțiune, pe transferuri de 14,76 milioane lei. Intraday cotația a atins și un nivel de 1,3960 lei/acțiune, cu 7,88% peste referință.

Speculațiile sunt că în Parlament ar urma să fie decizii privind pragurile de deținere la SIF-uri. Încă de la începutul verii, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache declara pentru Profit.ro că problematica privind limitele de deținere, în prezent de 5% pentru fiecare acționar, ar urma să fie analizată în cadrul legii privind fondurile de investiții alternative. Reprezentantul reglementatorului spunea că ar fi în sensul unei piețe libere o hotărâre în sensul eliminării unei bariere de ordin legislativ. „Acționarii sunt singurii care trebuie să decidă cu privire la păstrarea unui prag de deținere”, spunea atunci Ursache.

Conpet Ploiești, profit net cu 11% mai mare la 9 luni, de 63 milioane lei. Investiții cu o treime sub cele bugetate CITEȘTE ȘI Conpet Ploiești, profit net cu 11% mai mare la 9 luni, de 63 milioane lei. Investiții cu o treime sub cele bugetate

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 3,76%, până la prețul de 2,2050 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,49 milioane lei, în timp ce titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat cu 1,63%, până la prețul de 0,2500 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,06 milioane lei.

Pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate încă nu a fost pus proiectul normativ, dar în piață este posibil să fi ajuns informații cu privire la procesul legislativ. Investitorii de retail prezumă că acesta este motivul pentru care banii au fost puși în mișcare. „Ce naiba e la sife? Numai ceva cu pragul poate fi”, scrie pe agf.ro un investitor.

Prin contrast, a fost apatie relativă pe titlurile celui mai important emitent de la capitolul fondurilor închise. Astfel, titlurile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 0,12%, până la prețul de 0,8390 lei/acțiune, pe transferuri de aproape 965.000 de lei.

Tranzacții de 13,80 milioane lei pe acțiunile bancare

Al doilea rulaj al zilei, de 11,59 milioane lei, l-au avut titlurile Băncii Transilvaia (TLV), care au coborât cu 0,46%, până la prețul de 2,1650 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au staționat pe nivelul de preț de 13,18 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,12 milioane lei.

Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind comparabilitatea comisioanelor și a conturilor de plăți, într-o formă în care românii cu venituri sub circa 2.500 de lei pe lună nu vor mai plăti comisioane pentru cele mai multe operațiuni și servicii bancare legate de conturi.

Pe segmentul energetic, activitatea de tranzacționare a fost slabă, într-o zi în care indicele sectorial BET-NG s-a apreciat cu 0,30%. Cel mai lichid emitent din structura sa a fost astăzi Electrica (EL), ale cărui titluri s-au apreciat cu 0,83%, până la prețul de 12,10 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,29 milioane lei. Intraday, pe acest simbol a fost atins și un minim al perioadei de 11,88 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
sif moldova
sif transilvania
bvb
bursa
banca transilvania
brd
electrica