Într-un peisaj sumbru al pieței aluminiului, Alro raportează o pierdere trimestrială de 110 milioane lei

Într-un peisaj sumbru al pieței aluminiului, Alro raportează o pierdere trimestrială de 110 milioane lei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 mai 2020

În contextul în care prețul mediu al aluminiului primar tranzacțonat pe bursa metalelor neferoase din Londra a scăzut cu 9,1%, la 1.690 dolari/tonă în primul trimestru, de la media de 1.791 dolari/tonă a anului trecut, Alro raportează un declin cu 7% al vânzărilor și pierderi de 10 ori mai mari decât cele din primele 3 luni ale anului trecut.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Alro Slatina (ALR) a livrat la nivel de grup la T1 aproximativ 69.000 de tone de aluminiu primar, cu puțin peste 26.000 de tone de aluminiu procesat și aproape 100.000 de tone de alumină. Sunt rezultate care i-au adus venituri din contractele cu clienții de 712,27 milioane lei, în scădere cu 7,19% față de cele de 767,44 milioane lei din perioada similară a anului trecut.

„Pe parcursul primului trimestru al anului 2020, piața aluminiului și-a continuat tendința de scădere, principalii factori fiind războiul comercial dintre SUA și China, politicile privind schimbările climatice și izbucnirea pandemiei COVID-19, cererea scăzută în industria auto și acumularea stocurilor de aluminiu”, explică societatea contextul în raportarea trimestrială.

Profit în scădere cu 1,9% al Nuclearelectrica pe primul trimestru, ca urmare a căderii prețurilor pe piața concurențială și a prevederilor OUG 114 CITEȘTE ȘI Profit în scădere cu 1,9% al Nuclearelectrica pe primul trimestru, ca urmare a căderii prețurilor pe piața concurențială și a prevederilor OUG 114

Costul brut al vânzărilor a crescut cu 7,96%, la 715,04 milioane lei, de la 662,32 milioane lei, în contextul scumpirii costurilor de energie și unde Alro vizează accesarea schemei de reducere a costului pentru marii consumatori prevăzută la nivel european.

Rezultatul brut este o pierdere de 2,76 milioane lei, față de câștigul de 105,11 milioane lei din primele 3 luni ale anului trecut. Cheltuielile generale și de desfacere s-au majorat cu 12,64%, la 71,63 milioane lei, de la 63,59 milioane lei, iar compania raportează un rezultat operațional EBIT negativ de 74,56 milioane lei, comparativ cu un profit de 59,36 milioane lei la T1 2019. Dinamica este dezastruoasă la nivelul rezultatului net, pierderea adâncindu-se de 10 ori, la 110,02 milioane lei, de la 9,13 milioane lei.

„În primele trei luni ale anului 2020, ne-am confruntat cu condiții excepționale, de fapt, cu o noua realitate, efectele pandemiei globale COVID-19 lovind în toate economiile și industriile”, spune Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație, în raportarea trimestrială. „Am luat și continuam să luăm masuri rapide și eficiente pentru a atenua scăderea pieței și, cel mai important, pentru a asigura sănătatea și siguranța angajaților noștri și a comunității locale în general, asigurându-ne în același timp că funcționăm la parametri normali.”

După ce a anunțat profit la T1, TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, pregătește acum concedieri CITEȘTE ȘI După ce a anunțat profit la T1, TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, pregătește acum concedieri

La data de 31 martie, activele totale ale Alro era de 2,47 miliarde lei, relativ constante față de sfârșitul anului trecut, iar în același interval de raportare datoriile totale au crescut cu 6,73%, la 1,80 miliarde lei, de la 1,69 miliarde lei.

Compania și-a amânat în acest răstimp o parte majoră a investițiilor sale, cu excepția celor de întreținere și a celor obligatorii din punct de vedere al eficientei energetice și a conformității cu mediul. „Cel mai important proiect a fost, și în primul trimestru al anului 2020, AP12LE, o nouă tehnologie inovatoare pentru cuvele de electroliză, care se estimează că va genera un impact pozitiv asupra cantității de energie consumată”, spune raportul triemstrial. „Pentru 2020, Alro intenționează să repare 75 de cuve de electroliză, din care pentru 53 de cuve va fi utilizată tehnologia AP12LE; în primul trimestru din 2020, alte 7 cuve au fost reparate folosind tehnologia AP12LE, în timp ce alte 12 cuve sunt într-o etapă finală a reparației. Până acum, toate rezultatele obținute sunt în conformitate cu planul și toate cuvele AP12LE funcționează în parametrii așteptați.”

Alro Slatina este listată la Bursa de Valori București unde în decembrie 2018 și-a majorat free-floatul după ce acționarii majoritari ruși au vândut 33,7% din titluri, cumpărători principali fiind fondatorii retailerului de materiale de construcții Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl ce au achiziționat 23,16% din acțiunile companiei pentru 495,99 milioane lei (106,44 milioane euro). La ultimul preț de închidere al titlurilor sale de 1,5150 lei/acțiune, ceea ce ar conferi companiei o capitalizare de piață de 1,08 miliarde lei (242,27 milioane dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
dedeman
bvb
bursa
dragos paval
aluminiu
criza
coronavirus