Într-un răstimp de secetă la nivelul ofertelor primare și cu etape mari de lichiditate scăzută în piața secundară, BVB își reduce veniturile și raportează un profit semestrial cu 45% mai mic

Într-un răstimp de secetă la nivelul ofertelor primare și cu etape mari de lichiditate scăzută în piața secundară, BVB își reduce veniturile și raportează un profit semestrial cu 45% mai mic
scris 9 aug 2019

În condițiile unui declin de 25% al tranzacțiilor intermediate, operatorul de piață Bursa de Valori București și-a redus drastic veniturile și profitabilitatea la S1.

Anul bursier 2018 a fost marcat de șocul din decembrie adus de ordonanța de urgență cu taxări suplimentare pentru mediul corporativ, cu impact negativ asupra portofoliilor investitorilor, însă, paradoxal, activitatea de tranzacționare antrenată de oscilațiile de preț și de vânzările pe panică a salvat lichiditatea, care altminteri ar fi avut o dinamică în scădere față de 2017.

Trendul de declin la nivelul lichidității s-a reluat însă în 2019, iar acesta deja se văd în bilanțuirile operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB), care vine cu rezultate în scădere la 6 luni. Erste consecința unui recul de 24,93% a tranzacțiilor procesate, la 5,60 miliarde lei, de la 7,46 miliarde lei în primul semestru al anului trecut.

EXCLUSIV Investitorul american interesat de Oil Terminal și-a prezentat intențiile în fața acționarilor. Ținta - pachetul majoritar sau cel puțin controlul operațiunilor. Reprezentanți ai Ambasadei SUA, prezenți la AGA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorul american interesat de Oil Terminal și-a prezentat intențiile în fața acționarilor. Ținta - pachetul majoritar sau cel puțin controlul operațiunilor. Reprezentanți ai Ambasadei SUA, prezenți la AGA

Declinul este pe aproape toate segmentele de piață. Astfel, la categoria acțiuni, unități, drepturi, cea principală, Bursa consemnează o scădere de 6,71%, la 5,42 miliarde lei, de la 5,81 miliarde lei. În zona certificatelor, tranzacțiile procesate au coborât cu 58,79%, la 75 milioane lei, de la 182 milioane lei, pe măsură ce tot mai mulți investitori au părăsit aceste piețe.

La obligațiuni se înregistrează o veritabilă prăbușire, de 92,87%, la doar 104 milioane lei, de la 1,46 miliarde lei. Într-adevăr, dacă în 2019 pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRo au ajuns doar emisiuni relativ reduse precum cele ale Idea Bank, Bittnet Systems sau Elefant Online, în prima jumătate a anului activitatea a fost deosebită, cu jucători mari la nivelul economiei românești.Astfel, compania imobiliară Globalworth, cel mai mare deținător de spații de birouri din România, a listat obligațiuni în valoare de 550 milioane euro. De asemenea, Primăria Municipiului București a adus la cota BVB o emisiune de titluri obligatare în valoare de 550 milioane lei.

EXCLUSIV Producătorul semințelor și alunelor Elmas a plasat obligațiuni denominate în lei, cu dobândă de 9%, în echivalent de aproape 1 milion de euro. Titlurile garantate în premieră cu brandul vin la bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorul semințelor și alunelor Elmas a plasat obligațiuni denominate în lei, cu dobândă de 9%, în echivalent de aproape 1 milion de euro. Titlurile garantate în premieră cu brandul vin la bursă

Lichiditatea a fost în suferință și în piața secundară. Valoarea medie zilnică de tranzacționare a scăzut cu 10,72%, la 38,45 milioane lei, de la 43,07 milioane lei. Acesta este contextul în care veniturile operaționate ale grupului BVB s-au redus cu 18,26%, la 17,41 milioane lei, de la 21,30 milioane lei. În același timp, cheltuielile operaționale au urcat cu 9,08%, la 15,8 milioane lei, de la 14,49 milioane lei.

Sunt mișcări cu impact asupra profitabilității. Profitul operațional s-a prăbușit cu 62,26%, la 2,57 milioane lei, de la 6,81 milioane lei, în timp ce declinul a fost ceva mai atenuat, -44,63%, la nivelul câștigului net, care a fost de 3,87 milioane lei, comparativ cu 6,81 milioane lei la S1 2018. Marja netă a coborât, de asemenea, loa 22%, de la 33%.

La 30 iunie, grupul BVB avea active totale de 187,68 milioane lei, cu 12,35% mai mici decât cele de la sfârșitul anului trecut. În acelai interval de raportare, datoriile totale curente au fost reduse cu 22,26%, la 72,84 milioane lei, de la 93,70 milioane lei.

Având un acționariat dispersat, Bursa de Valorti București este listată pe propria platformă din anul 2010, iar la ultimul preț de închidere de 23,80 lei/acțiune, capitalizarea de piață a societpății se ridică la 191,57 milioane lei (40,49 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
elefant online
globalworth
idea bank
bittnet systems
obligatiuni