Globalworth și-a listat la BVB emisiunea de obligațiuni de 550 milioane euro, scadentă în 2025. Peste un sfert din bani vor merge pentru achiziții din acest an în piața românească

Globalworth și-a listat la BVB emisiunea de obligațiuni de 550 milioane euro, scadentă în 2025. Peste un sfert din bani vor merge pentru achiziții din acest an în piața românească
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 mai 2018

Compania Globalworth, cel mai mare proprietar de spații de birouri din România, a listat o a doua emisiune de obligațiuni și a ajuns la un stoc de 1,10 miliarde euro ca instrumente obligatare, o dimensiune consistentă, echivalentul a 1,45% din masa monetară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

După listarea la sfârșitul lunii trecute a emisiunii de obligațiuni în valoare de 555 milioane lei a Primăriei Municipiului București, o emisiune cu valoare de 4 ori mai mare a ajuns astăzi la cota BVB. Compania Globalworth Real Estate Investment Limited, fondată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a adus în ring titluri în valoare de 550 milioane euro, având dobânda fixă de 3,00% și scadența în anul 2025.

Este un al 2-lea exercițiu de piață, după ce, în vara anului trecut, unul dintre cei mai activi jucători din piața imobiliară a listat o emisiune cu valoare similară. Dacă prima ieșire pe piața obligatară românească a vizat refinanțarea datoriilor vechi, noua emisiune are în vedere obținerea de fonduri în vederea achizițiilor pentru protofoliul în creștere, spune Dimitris Raptis, Deputy CEO și Chief Investment Officer la Globalworth. Suma destinată deja pieței românești se ridică la 150 milioane euro, inclusiv pentru finanțarea unei investiții majore la Timișoara, a declarat acesta, răspunzând la o întrebare a Profit.ro.

Impact Developer & Contractor trece pe pierdere. Vânzările de locuințe scad, în condițiile în care accesul în cartierul Greenfield Băneasa este frânat de activiști ecologiști CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor trece pe pierdere. Vânzările de locuințe scad, în condițiile în care accesul în cartierul Greenfield Băneasa este frânat de activiști ecologiști

Compania a devenit jucător la nivel regional, atacând masiv piața din Polonia, unde are proprietăți la Varșovia, Cracovia, Katowice, Lodz și Wroclaw. Nu mai puțin de 90% din stocul deținut de Globalworth este aducător de venituri.

Emitentul a ajuns să plaseze pe piața românească nu mai puțin de 1,10 miliarde euro, echivalentul a nu mai puțin de 1,45% din masa monetară în sens larg M3.

Fără vigilența acționarilor minoritari, Zentiva România își reduce cu o treime profitul net la T1 CITEȘTE ȘI Fără vigilența acționarilor minoritari, Zentiva România își reduce cu o treime profitul net la T1

Intermediarul tranzacției a fost BT Capital Partners, iar președintele Consiliului de Administrație al casei de brokeraj, Paul Prodan, este încrezător că până la scadență vor fi tranzacții cu aceste instrumente la BVB. El afirmă că este momentul ca piața locală să treacă de la stadiul unor simple listări tehnice, la una lichidă, cu tranzacții în piața secundară.

În cele 10 luni de prezență în ring, emisiunea precedentă, având dobândă fixă de 2,875% și maturitate în anul 2022, nu a înregistrat niciun schimb. Impedimentul a fost legat și de faptul că instrumentul obligatar era oarecum neortodox, spune Prodan, fiind denominat în euro, dar decontat în lei.

Între timp, cu ocazia listării emisiunii de bonduri corporative în valoare de 60 milioane euro a International Investment Bank (IIB), instituție cu sediul la Moscova, interemediată de asemenea de BT Capital Partners, Depozitarul Central a introdus în premieră decontarea în euro prin sistemul Target2 Securities, proces ce va fi valabil și în cazul emisiunii listate astăzi.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) urma să realizeze un plasament de încă 100 de milioane de euro în obligațiuni emise de Globalworth, după ce în emisiunea precedentă a investit 50 milioane euro. Astfel instituția internațională asigură 13,63% din finanțarea pentru eurobondurile emise de Globalworth.

Mănânci mai mult de la KFC, dar... Deși Sphera Franchise Group și-a majorat cu peste 50% veniturile la T1, costurile financiare i-au erodat profitul CITEȘTE ȘI Mănânci mai mult de la KFC, dar... Deși Sphera Franchise Group și-a majorat cu peste 50% veniturile la T1, costurile financiare i-au erodat profitul

Piața obligatară de la BVB, deși nelichidă, a devenit tot mai relevantă prin numele care listează instrumente cu venit fi la cota sa. O țintă ambițioasă de finanțare și-a stabilit și Banca Transilvania (TLV), iar pe ordinea de zi a Adunării Generală Extraordinară a Acționarilor convocată pentru 24 mai figurează emiterea unor obligațiuni în valoare de totală de până la 350 milioane euro, cu scadența la 10 ani și care ar urma să fie tranzacționabile la BVB.

În prezent, la cota acestei piețe sunt listate mai multe instrumente de acest tip emise de bănci. Anul trecut UniCredit Bank a lansat la BVB obligațiuni în valoare însumată de 610 milioane lei, după ce instituția de credit mai avea un instrument obligatar emis încă din 2013, în valoare de 550 milioane lei. La jumătatea anului 2014, Garanti Bank și Raiffeisen Bank au lansat emisiuni de obligațiuni cu scadența la 5 ani, în sumă de 300 milioane lei și, respectiv 500 milioane lei.

Prodplast București își reduce de aproape 7 ori pierderile trimestriale CITEȘTE ȘI Prodplast București își reduce de aproape 7 ori pierderile trimestriale

Globalworth arată că piața este atractivă și pentru corporațiile nefinanciare. Compania este listată pe piața bursieră AIM activează în Europa Centrală și de Est. Globalworth a devenit principalul investitor pe piața de clădiri de birouri din România, iar în 2017 a pus bazele unei platforme semnificative de investiții în Polonia, printr-o participație de 72% în Griffin Premium Real Estate NV (GPRE), un investitor care activează pe piața poloneză de real estate, listat la Bursa de Valori din Varșovia.

Portofoliul companiei are o valoare totală de 1,9 miliarde de euro, preponderent în sectorul de birouri, închiriate către aproximativ 440 de companii naționale și multinaționale din 28 de țări și 37 de sectoare de activitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
globalworth
bvb
bursa
obligatiuni
bt capital partners
banca transilvania
unicredit bank