Investitorii de pe bursa românească revin la cumpărare, încurajați de sesiunea pozitivă pe plan extern. Indicii principali au câștigat 2 procente și jumătate, tractați de acțiunile tradițional preferate de nerezidenți

Investitorii de pe bursa românească revin la cumpărare, încurajați de sesiunea pozitivă pe plan extern. Indicii principali au câștigat 2 procente și jumătate, tractați de acțiunile tradițional preferate de nerezidenți

Sursa foto: Tsung-lin Wu / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 ian 2019

Primele 2 sesiuni de tranzacționare de la Bursa de Valori București din 2019 au fost pozitive, iar piața a urcat cu 4% într-o mișcare de revenire după șocul de vânzări antrenat de ordonanța de urgență cu modificări radicale pentru mediul corporativ. Refacerea apetitului la risc la nivel internațional a favorizat această mișcare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul 2018 s-a încheiat cu un picaj abrupt al cotațiilor precipitat de o ordonanță de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii, iar sesiunile de final au fost dominate de stres.

Totuși, la acest debut de an, investitorii au găsit forța de a reintra la cumpărare în continuarea unei mișcări de recuperare marxcată de o ședință cu ricoșeu puternic încă de anul trecut. După avansul de peste un procent de joi, prima sesiune din an, și astăzi, indicii au câștigat aproximativ 2 procente și jumătate pe fondul unei zile favorabile la nivel internațional pentru activele de risc, cu un raliu robust al prețului petrolului, întărirea monedelor exotice și aprecieri pe piețele de acțiuni din care se remarcă avansul de peste 300 de puncte a indicelui bursier german.

RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursa CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursa

Impulsul a venit, într-adevăr, din Europa, unde închiderile au fost pe un „verde” aprins pentru principalii indici: +2,95% pentru indicele Euro Stoxx 50, +2,16% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,72% pentru indicele CAC40 de la Paris, +3,37% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -+1,68% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,19% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,43% pentru indicele PX de la Praga.

Reveniri robuste pe acțiunile bancare și din domeniul energiei

Că piața locală și-a luat curajul din străinătate transpare și din faptul că nu mai puțin de 71,58% din rulajul de 43,44 milioane lei (9,31 milioane euro) a fost asigurat de primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni, de regulă preferate de investitorii instituționali nerezidenți.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 2,19%, până la prețul de 2,1000 lei/acțiune, pe transferuri de 21,43 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 1,90%, până la prețul de 11,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,36 milioane lei.

ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II

Indicii principali au fost, însă, trași în sus, de revenirea de 4,51% a titlurilor OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,3130 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat tranzacții de 4,31 milioane lei. Emitentul a fost favorizat și de raliul consistent al cotațiilor internaționale ale petrolului. La jumătatea sesiunii londoneze, țițeiul de tip Brent s-a apropiat de reperul de 58 dolari/baril.

Afectate, ca și titlurile OMV Petrom, de plafonarea prețului la gazele naturale decisă la finalul anului trecut, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au marcat un ricoșeu puternic, de 4,40%, până la prețul de 29,65 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,29 milioane lei.

Impulsul pozitiv pe cei 2 producători de gaze naturale s-a răsfrânt și asupra indicelui energetic BET-NG, care a supraperformat pieței, cu un avans de 3,56%. Din structura sa, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 3,07%, până la prețul de 1,60 milioane lei.

Investitorii încă bâjbâie după noi repere

Piața s-a mișcat coerent în sus. Primele cele mai tranzacționate 11 acțiuni au închis toate „pe verde”. Rezultatul logic s-a observat la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 2,48%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 2,60%, până la nivelul de 7.665,19 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni de la BVB este în căutarea unor noi repere de tranzacționare după ce căderea de 3 zile din decembrie a scos cotația din parametrii urmăriți anterior de investitori.

„Nu mai există nicio regulă. Niciun grafic nu se mai aplică. E greu să mai iei o decizie”, spunea pentru Profit.ro, la finalul anului trecut, Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring.

Investitorii de pe bursa românească revin la cumpărare, încurajați de sesiunea pozitivă pe plan extern. Indicii principali au câștigat 2 procente și jumătate, tractați de acțiunile tradițional preferate de nerezidenți

După ce în prima ședință de tranzacționare din an au avut o închidere divergentă față de restul pieței, în declin, acțiunile fondurilor închise de investiții au fost conectate la restul bursei. Avansul de 2,34% al indicelui BET-FI, până la nivelul de 35.379,20 de puncte, a fost în media pieței.

Cel mai important emitent din structura indicelui financiar, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 1,47% la capitalizarea bursieră, prețul de închidere fiind de 0,9000 lei/acțiune într.-o sesiune cu schimburi de 3,13 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
dragos mesaros