La BVB, Fondul Proprietatea și restul lumii. Indicele BET revine în zona maximelor post-criză

La BVB, Fondul Proprietatea și restul lumii. Indicele BET revine în zona maximelor post-criză

Sursa foto: Travelling-light / dreamstime,com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 dec 2019

Într-o sesiune cu lichiditate mai degrabă modestă și concentrată doar pe titlurile Fondul Proprietatea, indicii principali au câștigat 0,87%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debut pozitiv de săptămână la Bursa de Valori București, unde piața pare a-și fi recuperat tendința de creștere după o secvență de 4 sesiuni corective destul de coerentă. Climatul general este de detensionare în piețele financiare internaționale unde investitorii au luat act de faza I a acordului între SUA și China privind ridicarea tarifelor. Numai perspectiva că războiul comercial nu se mai escaladează deja dă alt sentiment pe burse.

Acesta este contextul în care indicele Dow Jones Average Industrial s-a tranzacționat astăzi la maxime istorice, peste reperul de 28.300 de puncte, iar tabloul bursier din Europa a fost numai în nuanșe de „verde”: +1,12% pentru indicele Euro Stoxx 50, +2,25% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,23% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,94% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,30% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,60% pentru indicele PX de la Praga.

Oferta de obligațiuni Qualitance, subscrisă cu peste 110% față de valoarea minimă CITEȘTE ȘI Oferta de obligațiuni Qualitance, subscrisă cu peste 110% față de valoarea minimă

La București, tendința a fost similară, iar indicii BET Plus și BET au avut aceeași dinamică, +0,87%, ultimul închizând la nivelul de 9,966,11 de puncte. Piața este aproape de o recuperare integrală a corecței de săptămâna trecută. Din punct de vedere tehnic, post factum, totul arată ca o simplă retragere pe media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) care a funcționat de mai multe ori ca suport dinamic în trendul ascendent al acestui, an așa cum se vede pe graficul atașat.

La BVB, Fondul Proprietatea și restul lumii. Indicele BET revine în zona maximelor post-criză

Sesiunea a fost într-un fel char mai pozitivă decât o arată indicii întrucât cele mai tranzacționate 3 acțiuni au avut aprecieri de peste 1 procent, iar titlurile de pe locul 4, cu schimburi însumând cu puțin peste 946.000 de lei, cele ale Sphera Franchise Group (SFG), chiar au avut un salt de 7,03%, până la prețul de 19,80 lei/acțiune.

Doar volumele trădează o oarecare reținere a investitorilor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 32,28 milioane lei (6,76 milioane euro), iar acesta a fost asigurat în proporție de aproape jumătate de transferurile în valoare de 15,99 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu  1,27%, până la prețul de 1,1950 lei/acțiune, în zona maximului din piața secundară atins pe acest emitent de la lstarea sa în anul 2011. Societatea a anunțat că săptămâna trecută a achiziționat la BVB un număr de 1,80 milioane acțiuni proprii și pentru care a plătit 2,15 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

Tullow Oil, în cădere liberă pe bursă. A tăiat estimările de producție și a suspendat dividendele. CEO-ul a demisionat CITEȘTE ȘI Tullow Oil, în cădere liberă pe bursă. A tăiat estimările de producție și a suspendat dividendele. CEO-ul a demisionat

Tot un program de buy-back derulează și Banca Transilvania (TLV), iar în același interval instituția de credit a cumpărat 1,85 milioane acțiuni proprii pentru care a achitat suma de 4,72 milioane lei. Emitentul a anunțat în ultima oră de tranzacționare că va prelungi până pe data de 23 ianuarie perioada de răscumpărare și cantitatea de titluri țintite se majorează la 15,00 milioane acțiuni. Este știrea din piață care a favorizat închiderea pe maximele sesiunii de 2,6100 lei/acțiune a acestor titluri, cu 1,36% peste referință, în contextul unor tranzacții de 6,83 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a câștigat 1,16%, până la prețul de 15,66 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței reglementate, de 1,16 milioane lei. Tot pe segmentul financiar s-a realizat și singurul transfer special din piața deal. Au fost schimbate 790.000 de acțiuni SIF Oltenia (SIF5), la prețul de 2,5300 lei/acțiune, cu 0,39% sub referință, ceea ce ridică valoarea tranzacției la aproape 2,00 milioane lei. În ansamblu a fost o zi negativă pentru titlurile SIF, astfel încât indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu un avans de numai 0,13%. Tot sub media bursei, a fost și aprecierea de 0,46% a indicelui sectorului energetic BET-NG într-o zi în care niciun emitent de la această categorie nu a depășit un nivel al tranzacțiilor de 800.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
sphera franchise
sua
china