Paul Volcker, bancherul care a ucis inflația din America acum 4 decenii, moare la 92 de ani

Paul Volcker, bancherul care a ucis inflația din America acum 4 decenii, moare la 92 de ani

Sursa foto: WOSU Radio

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 dec 2019

Fostul șef al Rezervei Federale Americane din anii 1979-1987, Paul Volcker, a decedat. Este cunoscut pentru că a ridicat masiv dobânzile pentru a combate inflația ridicată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piețele financiare îl pierd pe Paul Volcker, cel care a devenit un nume legendar pe Wall Street, după ce a condus banca centrală a SUA într-o perioadă în care a calmat ireversibil climatul inflaționist al anilor ’70, transmite Business Insider. Fostul șef al Rezervei Federale Americane din anii 1979-1987, decedat în urma unui cancer de prostată depistat anul trecut, a avut un mandat agitat care s-a încheiat în anul ultimului mare crah bursier de o zi de la New York.

Volcker, cu origini germane prin toți cei 4 bunici, a preluat mandatul de președinte al Fed la capătul unei perioade prelungite de inflație ridicată alimentată de contextul demografic al țării, cu o populație de vârstă adolescentă în majoritate, cheltuieli majore în Războiul din Vietnam și efecte de derapaje monetare după abandonarea legăturii dintre dolar în anul 1971, de către Administrația Richard Nixon. Banca centrală a SUA a majorat în prima parte a anilor '80 rata de politică monetară, până aproape de 20%, reper aproape incredibil în condițiile de piață actuale.

EXCLUSIV FOTO \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO "Artizanul" unuia din marile falimente bancare românești, cu avere vânată în 4 țări, trăiește în SUA, care nu recunoaște condamnarea sa penală în România

Un gigant de peste 2 metri înălțime, Volcker a rămas respectat în industria financiară și chiar un reper despre pentru adepții politicilor monetare restrictive, în contrast important atât cu succesorul său imediat Alan Greenspan și cu atât mai mult cu Ben Bernanke și Janet Yellen care în etapa post-criză au promovat inclusiv dobânzile zero.

Volcker mai este cunoscut pentru regula care îi poartă numele, introdusă în legislația bancară de după criza din 2007-2008, în timpul Administrației Barack Obama, și care viza separarea bankingului clasic de activitățile riscante, speculative ale instituțiilor de credit.

viewscnt
Afla mai multe despre
paul volcker
dobanzi