La BVB – indicii urcă, volumele scad

La BVB – indicii urcă, volumele scad

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 mar 2023

Susținută de aprecierile acțiunilor Băncii Transilvania și OMV Petrom, bursa românească a avut o sesiune pozitivă la debut de săptămână.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un anunț privind achiziția Silicon Valley Bank, instituția de credit a cărei impas a adus o undă de șoc pe bursele lumii, a fost de natură să determine reintrări de capital pe piețele de acțiuni. Aprecierile au fost mai mici de 1% pentru indicii principali de la Londra, Paris și Frankfurt, dar climatul s-a ameliorat și volatilitatea a fost atenuată.

Acesta este contextul în care și la BVB am consemnat o sesiune „verde”: +0,76% pentru indicele compozit BET-XT, +0,05% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 49.805,41 punccte, +0,99% pentru indicele energetic BET-NG și +0,88% pentru indicele reprezentativ BET, care, la nivelul de 12.095,63 de puncte este într-o zonă de oscilații neconcludente în apropierea mediei mobile exponențiale de 200 e zile (EMA200), cea care definește trendul.

La BVB – indicii urcă, volumele scad

Piața a pierdut, însă, la nivelul lichidității. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 25,29 milioane lei (5,12 milioane euro), cu cea mai tranzacționată acțiune, cea a Fondului Proprietatea (FP), adunând schimburi de 4,97 milioane lei într-o ședință în care cotația a staționat la nivelul de 2,1200 lei/acțiune.

Romcarbon acordă un randament de 10% după vânzarea participației de la Green Group, anunțată de Profit.ro. Bani mai sunt încă pe bilanț și AGA din aprilie va decide destinația acestora CITEȘTE ȘI Romcarbon acordă un randament de 10% după vânzarea participației de la Green Group, anunțată de Profit.ro. Bani mai sunt încă pe bilanț și AGA din aprilie va decide destinația acestora

Avansul pieței a fost susținutm, în principal, de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 1,55%, până la prețul de 19,64 lei/acțiune, pe transferuri de 3,37 milioane lei, și de cele ale OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 1,74%, până la prețul de 0,4680 lei/acțiunem, pe volume echivalente cu 1,73 milioane lei.

Celălalt producător de gaze naturale, Romgaz Mediaș (SNG), a câștigat 0,79% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 38,30 lei/acțiune o sesiune în care au întrunit o activitate de 2,40 milioane lei.

În zona bancară, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au avut o revenire de 0,71%, pe trantzacții de 1,93 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 0,33%, până la prețul de 12,04 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,16 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
erste