La BVB, prețurile acțiunilor cresc, volumele se reduc. Pilonul II, evocat și astăzi de guvernanți, nu a mai avut impact

La BVB, prețurile acțiunilor cresc, volumele se reduc. Pilonul II, evocat și astăzi de guvernanți, nu a mai avut impact
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 iul 2017

Indicele reprezentativ BET de la Bursa de Valori București a urcat cu 0,84%, însă creșterile acțiunilor nu au fost însoțite de o activitate de tranzacționare ridicată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stafia desființării fondurilor de pensii a fost vânturată și astăzi de guvernanți. Premierul Mihai Tudose și ministrul Muncii Olguța Vasilescu nu au vorbit nimic despre dispariția Pilonului II, dar au invocat faptul că este nevoie de analize asupra funcționării acestuia. De data aceasta, pe bursă declarațiile oficialilor guvernamentali nu s-au mai resimțit ca la sfârșitul lunii trecute.

Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,78%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,84%, până la nivelul de 8.112,16 puncte. Dinamica a fost aproape dublă față de cea a principalelor piețe europene, dată de aprecierea de 0,41% a indicelui Euro Stoxx 50. Ziua a fost „verde” aproape pe toate piețele: +0,26% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,40% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,46% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,21% pentru indicele WIG 20 de la Varșovia, +0,62% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,69% pentru indicele PX de la Praga.

Fostul congresman american Ron Paul spune că nu ar fi șocat să vadă bursa americană cu 25% mai jos până în octombrie CITEȘTE ȘI Fostul congresman american Ron Paul spune că nu ar fi șocat să vadă bursa americană cu 25% mai jos până în octombrie

Așa cum anticipa pentru Profit.ro încă de săptămâna trecută Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial Group, trecerea datelor ex-dividend și venirea sezonului vacanțelor conduc la reducerea volumelor de tranzacționare. Astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de 11,06 milioane lei (2,42 milioane euro), fiind nu numai foarte mic, ci și foarte concentrat, cu doar 3 emitenți care au depășit un reper al tranzacțiilor de 1 milion de lei, reunind 81,86% din această activitate de tranzacționare.

Cele mai multe transferuri, în valoare de 3,36 milioane lei în piața reglementată, s-au realizat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 2,11%, până la prețul de 2,90 lei/acțiune, reper cu numai 3,33% sub maximul istoric de 3,00 lei/acțiune atins la sfârșitul lunii mai și care dă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,57 miliarde lei (2,31 miliarde euro). Pe același emitent s-a încheiat în piața deal și singura tranzacție specială a zilei, de 1,44 milioane lei.

Al doilea rulaj al zilei, de 3,10 milioane lei, l-au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au staționat pe nivelul de preț de 0,8700 lei/acțiune. Emitentul a raportat astăzi că săptămâna trecută, în cadrul programului de răscumpărări, au fost achiziționate 2,51 milioane de acțiuni ale Fondului, în valoare de 2,14 milioane lei. O dinamică asemănătoare au avut-o și titlurile SIF, închiderea indicelui financiar BET-FI fiind pe nivelul de 33.319,60 puncte, cu 0,11% sub referința de vineri.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut cea mai bună apreciere, de 0,98%. Cel  mai lichid emitent din structura sa a fost Romgaz Mediaș (SNG), ale cărui titluri au urcat cu 2,44%, până la prețul de 27,25 lei/acțiune, pe transferuri de 1,15 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
razvan rat
brk financial group
banca transilvania
romgaz
fondul proprietatea