Ludwik Sobolewski: Programul de privatizare derulat de România s-ar putea relua anul acesta

Ludwik Sobolewski: Programul de privatizare derulat de România s-ar putea relua anul acesta
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mar 2016

Programul de privatizare derulat de România s-ar putea relua anul acesta, după un hiat în 2015, cu cel puțin o listare iminentă, a afirmat directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Ludwik Sobolewski, într-un interviu acordat Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cel mai probabil candidat pentru a veni pe piață este producătorul de sare Salrom, în timp ce listarea producătorului de energie Hidroelectrica este o posibilitate periferică, fiind mai probabil să aibă loc în 2017, a declarat șeful BVB.

"Așteptăm reluarea privatizărilor. 2015 a trecut fără nici o privatizare importantă, dar este important pentru România să continue cu acest proces, deoarece avem nevoie de mari companii pe piață", a explicat Ludwik Sobolewski.

Anii trecuți, Guvernul a listat pe bursă companiile Romgaz, Electrica și Nuclearelectrica. În 2015, au fost identificate alte companii potențial candidate la privatizare, cum ar fi aeroporturile din București și Constanța, însă procesul de privatizare stagnează. Fondul Proprietatea (FP), care deține participații minoritare în Salrom și Hidroelectrica, sprijină listarea și este nemulțumit de întârziere. Hidroelectrica a fost în insolvență în ultimii ani, dar se crede că este aproape de ieșirea din insolvență.

DNA cere arestarea în lipsă a lui Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu CITEȘTE ȘI DNA cere arestarea în lipsă a lui Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu

Sobolewski a apreciat la 10% probabilitatea listării companiei Hidroelectrica în acest an.
"Există șansa să poată fi listată anul acesta, dar mai probabil este ca procesul să aibă loc anul viitor. Ar fi extrem de important pentru piață", a declarat șeful BVB.

Obiectivul pieței de capital din România este promovarea la statutul de piață emergentă în indicele Morgan Stanley Capital International (MSCI), dar trebuie să existe cel puțin trei companii cu o capitalizare de piață suficientă pentru a îndeplini cerințele.
"Hidroelectrica va fi poziționată ca unele din acele companii, deci este crucială pentru acest proces", a subliniat Sobolewski.

Acesta a adăugat că, până în toamnă sau chiar mai devreme, Bursa de Valori București este "destul de probabil" să se alăture SEE Link, o platformă regională pentru tranzacționarea titlurilor de valoare pe burse în Sud-Estul Europei.

"Este destul de probabil că vom decide să ne alăturăm și asta s-ar putea întâmpla destul de curând. Aceste state au un nivel ridicat al capitalului intelectual, dar le lipsește dimensiunea - aceasta este o încercare de a îmbunătăți dimensiunea", a declarat șeful BVB.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține o participație de 4,99% în BVB, a acordat un grant de 540.000 euro pentru a sprijini lansarea SEE Link, ai cărei membri fondatori sunt Bursele din Bulgaria, Macedonia și Croația. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
ludwik sobolewski
bursa de valori bucuresti