Ludwik Sobolewski: Statul nu a mai făcut nimic pentru privatizările prin Bursă

Ludwik Sobolewski: Statul nu a mai făcut nimic pentru privatizările prin Bursă

Ludwik Sobolewski, director general al Bursei de Valori București

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 sep 2015

Polonezul de la șefia BVB afirmă că un lucru care îi dezamăgește pe investitorii de retail este oprirea temporară a listărilor companiilor de stat. "Nu văd niciun pas notabil în această direcție dacă vorbim de anul 2015."

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul în curs a fost unul în care statul nu a mai ajutat la dezvoltarea pieței românești de capital, iar introducerea contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile de investiții nu este de natură să încurajeze intrarea în piață a noi participanți, spune Ludwik Sobolewski, director general al Bursei de Valori București. Cea mai mare responsabilitate a statului este privatizarea economiei, iar aici nu s-au consemnat progrese recente. "Nu văd niciun pas notabil în această direcție dacă vorbim de anul 2015", a declarat Sobolewski la deschiderea ședinței de tranzacționare de astăzi, răspunzând la o întrebare a Profit.ro despre apetitul scăzut al investitorilor individuali pentru plasamentele bursiere.

Întreaga comunitate a pieței de capital - investitori, intermediari, Bursă - ar urma să facă demersuri pe lângă Guvern, astfel încât să se reia procesul de privatizare prin listări ale companiilor de stat. Aceasta ar ajuta la creșterea Produsului Intern Brut și printr-un aport mai mare al industriei financiare, dar noii emitenți ar urma să constituie și un debușeu pentru plasamentele fondurilor de pensii cu contribuții în creștere.

Deficitul de investitori de retail nu se datorează numai educației financiare scăzute din România, ci și neglijențelor, inerției, complacerii și inacțiunii ce pot fi înreptate printr-o implicare mai bună a reglementatorului pieței, al guvernului și Parlamentului, a mai spus Sobolewski.

Ultimul exercițiu de piață notabil a fost oferta publică primară la Electrica SA (EL) derulată în luna iunie a anului trecut care a venit într-o secvență susținută a guvernării Ponta prin vânzarea în ofertă secundară a unor pachete suplimentare la Transelectrica SA (TEL) și Transgaz SA (TGN) și prin aducerea la cota Bursei a Nuclearelectrica SA (SNN) și Romgaz SA Mediaș (SNG). În acest an, singura apropiere de piața de capital a statului a fost prin intermediul titlurilor de stat oferite în luna iunie populației de Ministerul de Finanțe, și pentru care gradul de subscriere a fost de numai două treimi din valoarea totală de 100 milioane lei a emisiunii.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
sobolewski
bursă
listare
ofertă publică
bvb