Directorul BVB: Listarea Poștei Române pe piața de capital ar putea fi cea mai bună variantă de capitalizare pentru companie

Directorul BVB: Listarea Poștei Române pe piața de capital ar putea fi cea mai bună variantă de capitalizare pentru companie

Sursa foto: Laszlo Raduly

scris 17 sep 2015

Listarea Poștei Române pe piața de capital ar putea reprezenta cea mai bună variantă de capitalizare pentru companie, a declarat directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Ludwik Sobolewski, fost președinte al Consiliului de Administrație al Poștei Române.

Potrivit acestuia, operatorul național de servicii poștale are o direcție strategică bună și înregistrează o îmbunătățire a rezultatelor financiare, iar o listare pe piața de capital poate reprezenta o modalitate optimă de dezvoltare.

"Listarea unui operator poștal pe piața de capital a fost testată cu succes pe multe piețe, unul dintre exemple fiind chiar Royal Mail în Marea Britanie. Iar aceasta este chiar o modalitate optimă de dezvoltare pentru operatorii poștali moderni. În prezent, chiar Poșta Japoniei pregătește un IPO uriaș, iar Poșta Polonă se va lista anul viitor", a declarat Sobolewski pentru Agerpres.

Șeful BVB susține că investitorii se vor uita întotdeauna la istoricul rezultatelor și la perspectivele pentru viitor și că, din acest punct de vedere, Poșta Română înregistrează "o îmbunătățire impresionantă" a rezultatelor financiare.

Totodată, Sobolewski arată că activitatea poștală este în continuă schimbare și că operatorii poștali tind să devină chiar și furnizori de servicii financiare. De altfel, Poșta Română se află, la rândul ei, la finalul negocierilor cu Nextebank, pentru lansarea serviciilor financiar-bancare la ghișeu.

"Pentru investitori va avea o importanță crucială analiza strategiei de dezvoltare a companiei. Poșta Română nu are doar o direcție strategică bună, dar a arătat, de asemenea, că are capacitatea de a o pune în aplicare, demonstrând competențe manageriale, care merg dincolo de serviciile poștale clasice. Și acesta este un lucru foarte important", a precizat șeful bursei.

Noi jucători de pe piața serviciilor poștale și de curierat, concurenți ai operatorilor naționali consacrați, s-au listat la rândul lor pe piața de capital. Chiar în această perioadă, compania poloneză privată InPost lansează un IPO.

De asemenea, directorul general al Poștei Române, Alexandru Petrescu, consideră că vânzarea de acțiuni prin subscripție publică reprezintă, la momentul actual, cea mai bună variantă de capitalizare pentru Poșta Română.

Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/ a anunțat marți că operatorul poștal belgian bpost nu a înaintat o ofertă angajantă pentru preluarea celor 51% din acțiunile Companiei Naționale 'Poșta Română' până la data-limită de 15 septembrie și, în acest context, procesul de privatizare al companiei va fi reanalizat.

Guvernul României a decis, în 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Poștei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acțiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acțiuni a creanțelor statului față de companie.

Poșta Română a încheiat anul 2014 cu un profit de 5 milioane de euro, după cinci ani de pierderi. Pentru 2015, compania țintește menținerea în marja de profit, concomitent cu implementarea unui plan amplu de investiții, în valoare de peste 55 de milioane de lei (12,3 milioane de euro), strategie care va continua și în 2016.

Compania este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%.

Poșta Română deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Mai mult de 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
posta romana
ludwik sobolewski