Moneda virtuală bitcoin crește la maximul ultimului an

Moneda virtuală bitcoin crește la maximul ultimului an
scris 4 nov 2015

Bitcoin a crescut astăzi cu 50% față de dolarul american, până la nivelul maxim al ultimului an. Din august și până acum, moneda virtuală a urcat cu 142% față de valuta SUA. Analiști din piață pun acest avans pe seama cumpărărilor din China.

Patru zile consecutive de aprecieri furibunde au întărit moneda virtuală bitcoin cu 100% față de dolarul american. Potrivit graficului oferit de portalul bitcoinwisdom.com, moneda virtuală se tranzacționează acum la nivelul de 480 dolari pe o unitate, un nou maxim al ultimelor 14 luni. Astăzi creșterea este de 50%. Cererea din China impulsionează această mișcare, a explicat pentru Bloomberg Barry Silbert, fondator și președinte executiv al Digital Currency Group, firmă axată pe implementarea tehnologiilor necesare pentru investițiile în monede alternative.

Este o ironie pentru că minimul local de 198 dolari pentru un bitcoin consemnat la finele lunii august a fost atins exact în contextul exacerbării turbulențelor financiare din China. Atunci, fuga investitorilor din piețele internaționale de pe activele de risc a afectat și bitcoin, perceput ca un instrument nesigur. Acum este aceeași nesiguranță cea care îi îndeamnă pe chinezi să se îndrepte către acest mijloc de schimb, explică analiști din piață preluați de Zero Hedge. Platformele care intermediază schimbul monedei chineze față de bitcoin dau prețuri cu 10-15 dolari mai mari decât cele din lumea occidentală, observă aceștia.

Chinezii vor să câștige în mobilitate și să se extragă dependenței de banca centrală, în condițiile în care, conform protocolului informatic pe care se bazează bitcoin, nu există un emitent unic. Promotorii monedei virtuale sunt încântați că aceasta câștigă teren pe o piață cu un potențial de sute de milioane de utilizatori.  Ar fi suficient ca doar un procentaj infim din depozitele bancare însumând echivalentul a 22.000 miliarde de dolari ale chinezilor să fie transferat către bitcoin pentru a-i dubla capitalizarea actuală de 3 miliarde dolari.

Ca și interesul suscitat grecilor pe un moment de vârf al crizei elene, chinezii văd în bitcoin o posibilitate eficientă de a transfera valoare dintr-un punct în altul fără a fi victimele măsurilor de control ale capitalului impuse recent de autoritățile de la Beijing.

China nu este singura piață de unde au venit vești bune pentru bitcoin în ultimul timp. La jumătatea lunii trecute, Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg a hotărât că tranzacțiile cu moneda bitcoin trebuie excluse de la taxare întrucât reprezintă doar transferuri cu mijloace de schimb. Aceasta a fost una dintre știrile recente care au însoțit trendul de apreciere cu 142% în raport cu dolarul a monedei bitcoin de la minimul din august și până în prezent. Reperul de 480 dolari pentru un bitcoin este, însă, la mai puțin de jumătatea nivelului maxim atins la finele anului 2013.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
bitcoin
dolar
china
grecia
ue
moneda virtuala