În linie cu planul de lungire a maturităților, Electrica plasează obligațiuni corporative de 500 milioane euro scadente în 2030.
Electrica (EL) a închis cu succes emisiunea de bonduri verzi pentru care a primit mandatul acționarilor toamna trecută. Titlurile senioare negarantate în valoare de 500 milioane euro au fost plasate pe 5 ani la un preț competitiv de 4,566% (MS + 230 bps).
Cererea din partea investitorilor la prețul final a depășit oferta de peste 11,5 ori, marcând un record în emisiunile de obligațiuni ale companiilor românești, spune notificarea către bursă a emitentului.

Finanțările atrase prin aceste obligațiuni ar urma să fie eligibile pentru investiții în proiecte „verzi”, în cea mai mare parte în domeniul energiei regenerabile. Electrica intenționează să investească anual 1,6 miliarde lei în proiecte din domeniul energiei regenerabile în anii 2025-2029 în total (6,4 miliarde lei), care vor fi finanțate în cea mai mare parte din emisiuni de obligațiuni.
Emitentul are un rating de BBB- (Stabil) acordat de către Fitch, iar ratingul estimat al emisiunii este de BBB-. Se așteaptă ca obligațiunile să fie admise la tranzacționare pe Bursa de Valori din Luxemburg și ulterior pe Bursa de Valori București.

"Această emisiune inaugurală de obligațiuni verzi marchează o etapă semnificativă atât pentru Electrica cât și pentru România”, spune Alexandru Chiriță, CEO al companiei. „Nu este doar prima emisiune de obligațiuni a Electrica, ci și cea mai mare emisiune de obligațiuni verzi corporative din România, exceptând instituțiile financiare.”

Obligațiunile ar urma să marcheze tranziția către o finanțare mai centralizată a companiei, la nivel de holding. Noua emisiune de bonduri vine împreună cu un credit sindicalizat de 3,1 miliarde lei, semnată în luna aprilie a acestui an și în același timp, conducerea companiei este în discuții și pentru asigurarea unor linii de finanțare de la organizații bancare suprastatale.
Electrica și-a redus la 45% datoria pe termen scurt în martie 2025, față de un nivel de 80% din total la sfârșitul lui 2023 și obiectivul este pentru extinderea maturităților, spune Fitch Ratings care anticipează un câștig pre-taxare EBITDA de 1,5 miliarde lei pentru anul în curs și anticipează contribuții suplimentare de la business-ul generat de noile investiții începând cu anul 2027.