O piață cât OMV Petrom

O piață cât OMV Petrom
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 sep 2017

Pe bursa românească am consemnat o sesiune de deprecieri, în care cel mai mult a cântărit procesarea ofertei de vânzare de aproape 400 milioane lei derulată de Fondul Proprietatea la OMV Petrom. Titlurile companiei petroliere au fost cele mai lichide și în piața reglementată, unde au adunat schimburi în valoare de 8,53 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nu a fost rost de agonie pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ca în cazul precedentei oferte de vânzare din luna octombrie a anului trecut, când în piața secundară cotația a alunecat pentru mai multe sesiuni în așteptarea unei înstrăinări cu discount a pachetului de acțiuni a Fondului Proprietatea (FP). De data aceasta, același vânzător a închis repede operațiunea de piață.

Vânzarea accelerată a fost procesară astăzi de sistemul bursei, fiind vorba de tranzacționarea unui pachet de 1,45 miliarde acțiuni OMV Petrom, reprezentând 2,56% din capitalul social al companiei, și pentru care Fondul va încasa 399,85 milioane lei (86,95 milioane euro).

În piața secundară, cotația a închis la prețul de 0,2830 lei/acțiune, cu 0,70% sub referință, dar cu 2,91% peste prețul ofertei publice derlate de FP, de 0,2750 lei/acțiune. Volumul de 8,53 milioane lei pe acest emitent a reprezentat aproape o treime din rulajul pieței reglementate.

ASF spune că a aflat de la Profit.ro și de pe site-ul tribunalului de executarea în cazul FNI și este pregătită să conteste, știind că obligațiile de plată ale CNVM au fost preluate de fosta AVAS CITEȘTE ȘI ASF spune că a aflat de la Profit.ro și de pe site-ul tribunalului de executarea în cazul FNI și este pregătită să conteste, știind că obligațiile de plată ale CNVM au fost preluate de fosta AVAS

Nu a fost numai acțiunea OMV Petrom care să tragă în jos piața, următoarele 4 simboluri din topul tranzacțiilor având, de asemenea, închideri negative. În aceste condiții, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,39%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,40%, până la nivelul de 7.886,13 puncte, situat între pragul de suport de 7.800 de puncte și media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) sub care cotația a alunecat din nou marginal azi.

O piață cât OMV Petrom

Piața rămâne bântuită de stafia desființării Pilonului 2, al pensiilor administrate privat, cu contribuții obligatorii. Astăzi, Dragoș Neacșu, CEO al Erste Asset Management și fost președinte al Asociația Administratorilor de Fonduri, a declarat, răspunzând la o întrebare a Profit.ro că în scenariul de bază pe care îl ia în calcul, se va ține, în cele din urmă, un așa-numit referendum, în care contributorii vor fi întrebați dacă vor să rămână cu banii încredințați unui asset manager sau dau aceștia vor fi transferați la bugetul de pensii al statului.

„Este o probabilitate ridicată să ajungem la acest referendum. Șansele sunt mai mari de 50%, chiar dacă nu putem știi cu cât”, a afirmat Neacșu care, deși crede că este un pas înapoi, estimează că nu mai puțin de 80-90% din contributori ar urma să fie mutați către schema de stat.

Transelectrica relansează megalicitația de mentenanță strategică la care și-a respins propria filială. Valoarea contractului, majorată la 270 milioane lei CITEȘTE ȘI Transelectrica relansează megalicitația de mentenanță strategică la care și-a respins propria filială. Valoarea contractului, majorată la 270 milioane lei

Al 2-lea rulaj al zilei din piața reglementată, de 8,33 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 1,12%, până la un nou minim al perioadei, de 2,2150 lei/acțiune. Capitalizarea instituției de credit a coborât la nivelul de 9,61 miliarde lei (2,09 miliarde euro), după ce multă vreme a depășit reperul de 10 miliarde lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea au suferit un declin de 0,23%, până la prețul de 0,8530 lei/acțiune, pe transferuri în valoare de 4,22 milioane lei. Indicele financiar BET-FI a avut un recul aproape dublu, de 0,50%, până la nivelul de 37.683,78 puncte. Tot din structura sa, titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) s-au corectat cu 0,40%, pe volume echivalente cu 2,89 milioane lei, până la prețul de 2,5000 lei/acțiune, egal cu cel al ofertei publice de răscumpărare derulată pentru un număr de 20,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 3,64% din capitalul social.

În ziua desfășurării Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor care a aprobat răscumpărarea unui număr de 5,15 milioane de acțiuni, reprezentând 0,60% din capitalul social, în limita unui buget de 1,85 milioane lei, Teraplast Bistrița (TRP) a adnat tranzacții de 2,07 milioane lei, semnificativ peste media zilnică a acestui emitent. Cotația a coborât cu 1,10%, până la prețul de 0,4480 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
fondul proprietatea
erste am
dragos neacsu
banca transilvania
teraplast