Oferta Digi a fost subscrisă aproape integral pe tranșa de retail

Oferta Digi a fost subscrisă aproape integral pe tranșa de retail
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 mai 2017

În sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București s-au acumulat ordine pentru cumpărarea a aproape tuturor celor 3,26 milioane titluri destinate segmentului retailului în oferta publică primară a operatorului telecom Digi Communications.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reluarea la tranzacționare a acțiunilor la Bursa de Valori București după vacanța de 1 mai a arătat că investitorii așteptau să ia poziții noi, rulajul pieței de acțiuni fiind destul de consistent, chiar dacă nu foarte ridicat, de 32,36 milioane lei (7,12 milioane euro).

Acesta a fost asigurat în proporție de aproape o treime, de transferurile în valoare de 9,66 milioane lei pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,56% pe fondul unor informații despre o inițiativă legislativă în Parlament. Reacția investitorilor a fost moderată, cotația coborând cu numai 0,56%, până la prețul de 0,8950 lei/acțiune.

Emitentul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a răscumpărat un număr de 4,11 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit 3,67 milioane lei.

Investitorii de la FP par mulțumiți. Și-au dublat banii de la listare și nu mai vin la AGA CITEȘTE ȘI Investitorii de la FP par mulțumiți. Și-au dublat banii de la listare și nu mai vin la AGA

Cu o pondere importantă în structura indicilor, Fondul a tras în jos întreaga piață. Astfel, indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,13%, până la nivelul de 8.220,10 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,16%. O zi mai bună pentru titlurile SIF a limitat declinul indicelui financiar BET-FI la 0,08%, închiderea acestuia fiind la nivelul de 31.579,12 puncte.

Este un parcurs la BVB survenit în contextul unei zile predominant „verzi” pe piețele europene, unde indicele Euro Stoxx 50 a urcat cu 0,52%, potrivit Bloomberg. Dinamica pozitivă a fost apropiată ca amplitudine pentru toate bursele mature de pe continent: +0,64% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,70% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,56% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

Prin contrast, parcursul a fost neconcludent la nivel regional: +0,64% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,16% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,58% pentru indicele PX de la Praga.

Donald Trump, un băiat de trilioane de dolari CITEȘTE ȘI Donald Trump, un băiat de trilioane de dolari

Activitatea pe piața bursieră din România, însă, este captată de oferta publică primară pentru compania Digi Communications (DIGI), vehiculul olandez prin care își derulează contabilitatea operatorul telecom RCS&RDS. Activitatea de tranzacționare pe acest emitent a fost cu mai multe ordine de mărime peste rulajul pieței regular.

După ce investitorii „au păpat” tranșa celor 267 de acțiuni garantate încă din prima oră a operațiunii de piață de vineri, în sistemul bursei s-au acumulat ordine însumând peste 2,63 milioane acțiuni, conform platfomei de tranzacționare a IFB Finwest, care cumulate cu cele de la garantate se apropie de întregul pachet de 3,26 milioane titluri pus în vânzare de companie spre retail. Dacă avem în vedere că subscrierile se realizează la prețul maximal de 56,00 lei/acțiune, vedem că valoarea plasamentelor se ridică la peste 147 milioane lei (32,39 milioane euro).

Interesul investitorilor individuali este ridicat. Ovidiu Șerdean, broker la Deva, spune că vineri au venit investitori cu câte 15.000 de lei pentru subscrierile pachetelor garantate, dar astăzi au apărut și cei cu bani mai mulți: 71.000 de lei, 120.000 de lei etc.

Acțiunile Romgaz, reîntoarcere la maximele ultimelor 18 luni

Excepție la BVB a făcut sectorul energetic și de utilități, al cărui indice s-a apreciat cu 0,51%. Cea mai mare creștere, de 2,27%, l-e-au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au închis în zona maximelor ultimului an și jumătate, la 31,60 lei/acțiune, pe fondul celui de-al 2-lea rulaj al zilei, de 4,77 milioane lei. Pe același emitent, în piața deal, s-a realizat .și o tranzacție cu 27.000 de acțiuni, valoarea acestui schimb depășind cu puțin peste 841.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
ovidiu serdean
digi
rcs&rds
ifb finwest
romgaz
brd
electrica