GRAFIC Prețul gazului pe BRM s-a dublat în ultima lună, fiind de 5 ori mai mare decât cel impus producătorilor autohtoni pentru alimentarea consumatorilor casnici

GRAFIC Prețul gazului pe BRM s-a dublat în ultima lună, fiind de 5 ori mai mare decât cel impus producătorilor autohtoni pentru alimentarea consumatorilor casnici

dreamstime.com

scris 7 iul 2022

Prețurile spot ale gazelor de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-au dublat în ultima lună ca urmare a temerilor privind reducerea alimentării cu gaz din diferite surse a statelor UE, dublate de o cursă contra-cronometru de umplere a depozitelor europene în vederea acoperirii consumului din această iarnă.

Astfel, dacă pe 5 iunie, un MWh de gaz cu livrare în ziua următoare se tranzacționa pe BRM la o valoare de 396,6 lei, iar unul cu livrare în aceeași zi, la una de 395,5 lei, pe 5 iulie prețurile crescuseră cu 114,5%, la 849,5 lei/MWh (172 euro/MWh), respectiv cu 103%, la 803 lei/MWh (162,4 euro/MWh).

VIDEO Iohannis: Nu putem să dăm toți banii pentru a subvenționa prețul la benzină CITEȘTE ȘI VIDEO Iohannis: Nu putem să dăm toți banii pentru a subvenționa prețul la benzină

Prețurile de pe BRM sunt de peste 5 ori mai mari decât cel de 150 lei/MWh, la care producătorii autohtoni sunt obligați să vândă gaze către furnizori în vederea alimentării consumatorilor casnici și de peste 3 ori mai ridicate decât cel de 250 lei/MWh la care Romgaz și OMV Petrom sunt forțate prin lege să alimenteze CET-urile.

Cotațiile din România se situează sub cele de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, unde prețul mediu zilnic al gazului cu livrare în ziua următoare (miercuri) a fost marți de 178,5 euro/MWh (882,6 lei/MWh).

România a redevenit țară de tranzit pentru gazul rusesc, miercuri, din cei 6,7 milioane de mc care intrau în țară prin punctele de la Ruse-Giurgiu și de la Negru Vodă (via Turk Stream), 4,2 milioane mc ajungând în Ungaria, fiind reexportate prin punctul de interconectare de la Csanadpalota.

EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani

Profit.ro a anunțat anterior că producătorii români de gaze naturale, cei mai mari fiind Romgaz și OMV Petrom, care asigură cumulat peste 98% din producția internă, ar urma să fie obligați să își încalce la nevoie contractele de livrare încheiate "la liber" înainte de 22 martie 2022 cu consumatorii industriali pentru a putea asigura integral consumul de gaze al clienților casnici și al producătorilor de energie termică din perioada aprilie 2022 – martie 2023, la prețurile reglementate stabilite de Guvern, de 150 și 250 lei/MWh.

După cum a relatat Profit.ro, din formularea respectivei legislații rezultă că producția internă de gaze naturale a României ar putea fi insuficientă pentru asigurarea la prețuri reglementate a întregului necesar al furnizorilor care vând gaze populației și CET-urilor.

Reducerea livrărilor de gaze din diferite surse, Rusia, Norvegia și Africa de Nord, către statele europene va conduce la o majorare fără precedent a prețului pentru această iarnă, care va depăși nivelul de 200 de euro/MWh, susține o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI). În cazul României, în situația apariției unor zile geroase, potrivit directorului AEI, Dumitru Chisăliță, gazele din producția internă și cele depozitate ar asigura numai strictul necesarul de gaze pentru populație și eventual al entităților de maximă importanță (spitale, azile, închisori etc.) în lipsa importurilor de gaze

Cotațiile gazelor naturale pe bursele europene au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape patru luni marți, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionare. Contractele futures de referință au urcat cu până la 8% în prima parte a zilei, înregistrând al cincilea avans consecutiv. Piețele europene de energie sunt în plină agitație, în condițiile în care livrările Rusiei sunt la minimele ultimilor ani, la care se adaugă concurența intensă pentru gazele naturale lichefiate cu Asia, unde prețurile au crescut la un nivel record pentru perioada verii.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
brm
reglementat
importuri