Pentru plafoanele de dețineri de la SIF-uri au fost amorsate bombe cu ceas

Pentru plafoanele de dețineri de la SIF-uri au fost amorsate bombe cu ceas

Sursa foto: Gearstd / dreamstime.com

scris 26 feb 2020

SIF Transilvania a anunțat că are solicitări din zona de acționariat a familiei Frățilă, dar și din partea unor membri ai Consiliului de Supraveghere pentru convocarea unor AGA în care să fie eliminat pragul de deținere, dar și pentru tragerea la răspundere a directorului Mihai Fercală. SIF Banat Crișana și SIF Muntenia mutaseră primele pentru înlăturarea plafoanelor, iar la solicitarea lor SIF Oltenia a convocat pentru 25 martie o AGA care are un punct în acest sens pe ordinea de zi. Deocamdată, doar dinspre SIF Moldova nu au venit vești.

SIF Transilvania (SIF3) a notificat piața că are solicitarea unui grup de acționari concentrând 5,02% din titlurile societății pentru convocarea unei Adunări Generale Extraordinare a Acționarilor care să modifice Actul Constitutiv al societății. În documentul înaintat se prevede și eliminarea punctului 9 din act care face trimitere la pragul de deținere de 5% introdus prin legislația specială privind SIF-urile.

Mutarea vine într-un context în care, așa cum se specifică în preambul, Parlamentul a adoptat la sfârșitul anului trecut legea fondurilor de investiții alternative care prevede ieșirea acestor societăți din incidența legislației speciale care prevedea și limitări ale participațiilor. Deja mutări în acest sens au făcut SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) care au publicat la sfârșitul lunii ianuarie convocatoare pentru jumătatea lunii martie. Aceiași emitenți au solicitat SIF Oltenia (SIF5) inițierea unui demers în acest sens, iar o AGEA din 25 martie are un punct pe ordinea de zi care prevede eliminarea pragurilor.

Mecanica Fină, fabrica ce a produs în perioada comunistă primul ceas de mână mecanic din istoria României – celebrul OREX, ratează finanțarea prin obligațiuni CITEȘTE ȘI Mecanica Fină, fabrica ce a produs în perioada comunistă primul ceas de mână mecanic din istoria României – celebrul OREX, ratează finanțarea prin obligațiuni

SIF Moldova (SIF2) încă nu a comunicat nimic cu privire la așezarea sub noile încadrări ale legii fondurilor de investiții alternative pentru care are termen limită în luna iulie, iar SIF Transilvania nu a publicat deocamdată convocatorul.

Îl ard la pungă pe Fercală...

În cadrul acelorași modificări de Act Constitutiv este stipulat faptul că în sistemul dualist de conducere „Consiliul de Supraveghere are puteri depline în supravegherea și controlul activității Directoratului conform legii”. Întrunirile periodice și condițiile de convocare a tuturor ședințelor Consiliului de Supraveghere sunt clar specificate.

Sunt modificări care vin într-un context în care percepția în piață este că șeful de peste un sfert de veac al SIF Transilvania, Mihai Fercală, conducea de facto cu puteri sporite și că avea un cuvânt decisiv de spus în privința componenței Consiliului de Supraveghere și deciziile acestui for care altminteri ar fi trebuit să îl supravegheze pe el și nu invers.

În Actul Constitutiv sunt prevăzute limitări ale remunerațiilor atât pentru membrii boardului, cât și pentru directori. Astfel, Președintele Directoratului ar urma să aibă un câștig plafonat de până la 7-9 salarii medii brute pe societate. Aceasta ar echivala cu o tăiere de aproximativ 30% față de nivelurile actuale.

...dacă va mai fi Fercală

Directorul Fercală a fost confirmat de Consiliul de Supraveghere la început de an pentru un nou mandat de 4 ani care ar urma să se încheie în aprlie 2024 și l-ar transforma alături de guvernatorul BNR Mugur Isărescu într-unul din cei mai longevivi conducători din mediul financiar românesc.

El ar urma să fie adus în fața acționarilor pentru o rezoluție de atragere a răspunderii, conform solicitării din convocator care are nu numai pachetul greu de acțiuni al familiei omului de afaceri constănțean Constantin Frățilă cu care Fercală s-a aflat în conflict timp de 7 ani, dar și semnături din Consiliul de Supraveghere. În veritabile semnături-angajament, alături de Frățilă, mai sunt alți 2 membri ai boardului, respectiv Crinu Andănuț din partea Allianz Țiriac și fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan.

Mandatul directorului Fercală ar urma să fie pus în fața acționarilor solicitarea fiind pentru pornirea acțiunii în răspundere atât pentru el, cât și pentru președintele Consiliului de Supraveghere Ștefan Szabo motivul invocat fiind „managementul defectuos și neperformant al activelor SIF Transilvania SA și al filialelor acesteia”.

PREMIERĂ Pentru prima dată în ultimii ani, ASF suspendă o ofertă de la cota pieței reglementate a BVB. Supraveghetorul a dispus amendarea prospectului operațiunii la Ves Sighișoara. Reclamații-șoc de la un investitor CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Pentru prima dată în ultimii ani, ASF suspendă o ofertă de la cota pieței reglementate a BVB. Supraveghetorul a dispus amendarea prospectului operațiunii la Ves Sighișoara. Reclamații-șoc de la un investitor

Contestatarii menționează ca exemplu investiția la societatea Turism Lotus Felix, care în prezent ar valora de 2,5 ori mai mult decât resursele alocate. Astfel, în numai 4 ani, valoarea participației SIF Transilvania la Turism Lotus Felix a scăzut cu 29 milioane lei. În urmă cu un an de zile, un investitor experimentat din piață atrăgea atenția pentru Profit.ro că din pachetele deținute la BCR de SIF-uri și vândute către Erste SIF Banat Crișana a rămas cu acțiuni ale băncii austriece, SIF Moldova a cumpărat o deținere mare la Banca Transilvania (TLV), iar SIF Oltenia are pachete în echivalennt atât la Banca Transilvania, cât și la BRD Groupe Société Générale (BRD). „Ceilalți au prăduit banii”, era percepția investitorului.

Între motivele atragerii răspunderii, solicitarea menționează „sume angajate nejustificat și discreționar” de către Fercală pentru cheltuieli de judecată în procese repetate cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Tot în raport cu supraveghetorul pieței, contestatarii au ca argument pentru atragerea răspunderii 6 decizii ale acestuia împotriva lui Fercală pentru încălcări ale legislației pieței de capital. Finalmente, sunt invocate cazuri în care Directoratul nu a acționat pentru punerea în executare a unor hotărâri ale acționarilor, dar și conflicte repetate cu membri ai Directoratului sau Consiliului de Supraveghere precum Radu Toia, Marius Moldovan, Crinu Andănuț, Răzvan Găvăneanu și Constantin Frățilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
asf
mihai fercala
constatin fratila
marius moldovan
sif banat crisana