Petrolul ieftin aduce pe profit Rompetrol Rafinare

Petrolul ieftin aduce pe profit Rompetrol Rafinare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 nov 2015

Compania a raportat pentru primele nouă luni ale anului un profit net de 14,81 milioane dolari. În comunicatul oficial, grupul petrolier menționează marja brută ca având influență asupra rezultatelior companiei. Rafinăria Petromidia în luna iulie a avut un vârf de procesare de la punerea sa în funcțiune în 1979.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ieftinirea țițeiului are impact asupra bilanțului companiei Rompetrol Rafinare Constanța (RRC), parte a grupului petrolier KazMunaiGas din Kazahstan. În primele nouă luni ale acestui an cifra de afaceri brută s-a redus cu 29%, la 3,09 miliarde dolari, față de 4,33 miliarde dolari în primele trei trimestre din 2014, spune un comunicat al grupului remis Bursei de Valori București. Pe de altă parte, creșterea marjei nete la 12,68 dolari pe tonă a ameliorat substanțial eficiența companiei. Cât de mult? Suficient cât să treacă pe profit, cu un rezultat net al exercițiului de 14,81 milioane de dolari, față de pierderea de 41,77 milioane dolari din perioada similară a anului trecut. Cifrele sunt încă și mai grăitoare în acest sens când vedem că pe segmentul de rafinare profitul net a fost de 43,08 milioane dolari, în contrast cu pierderea de 51,71 milioane dolari din primele nouă luni ale anului trecut.

Datele exprimate în numerar privind cifra de afaceri pot fi oarecum înșelătoare dat fiind ieftinirea țițeiului începând cu vara lui 2014 (mișcare descedentă accelerată la cumpăna dintre ani). Astfel, în primele nouă luni din 2015 Petromidia a procesat 4,11 milioane tone materie primă, cu 10,64%% mai multă decât în intervalul corespondent al anului trecut, în timp ce rafinăria Vega a prelucrat aproximativ 252.000 de tone materie primă, în creștere cu 13,5% în intervalul menționat. În iulie 2015 Petromidia chiar a procesat 16,2 mii de tone pe zi, fiind cea mai mare medie de prelucrare de la punerea sa în funcțiune în 1979.

Rompetrol Rafinare Constanța (RRC) este listată la cota Bursei de Valori București, însă după oferta publică din anul 2009 care a micșorat free-float-ul companiei, acțiunea se tranzacționează pe volume foarte mici. La ultima cotație de astăzi de 0,0442 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății este de 1,95 miliarde lei (473,03 milioane dolari).
 

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
kazmunaigas
kazahstan
kmg
petrol
titei
bvb
bursa
profit
pierdere