Statul român vrea să vândă 26,7% din acțiunile Rompetrol Rafinare până la jumătatea anului viitor

Statul român vrea să vândă 26,7% din acțiunile Rompetrol Rafinare până la jumătatea anului viitor

Rompetrol Georgia

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 oct 2015

România vrea să vândă, până la jumătatea anului viitor, participația de 26,7% din acțiunile deținute la Rompetrol Rafinare, acționarul majoritar al companiei, KMG International, fiind până în prezent singurul potențial cumpărător, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Statul intenționează să-și păstreze o participație de 18% la rafinărie.

Rompetrol Rafinare operează rafinăria Petromidia și face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), grup deținut de compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan- KazMunayGas.

Guvernul a anunțat anterior că vrea să obțină cel puțin 200 de milioane de dolari din vânzarea participației de 26,7% la Rompetrol Rafinare și va organiza licitația astfel încât să fie în conformitate cu reglementările UE, după ce a semnat, în 2013, un acord cu KMG privind vânzarea acțiunilor.

Totodată, statul intenționează să sprijine KMG să înființeze în următoarele nouă luni un fond de investiții pentru finanțarea proiectelor în România, a spus  Gerea. 

„KMG este foarte interesată de extinderea afacerilor în România și înființarea acestui fond de investiții”, a mai spus ministrul Energiei, citat de Bloomberg.

Statul român și The Rompetrol Group NV au încheiat în 2013 un Memorandum de înțelegere cu privire la termenii acestei tranzacții. Astfel, pe lângă prevederea ca vânzarea acestui pachet de acțiuni să se facă cu prioritate către kazahi, la prețul de 200 milioane de dolari, cele două părți au convenit ca restul de 18% din ceea ce deține statul să rămână în proprietatea sa pentru cel puțin încă trei ani. O altă parte a înțelegerii este ca partea kazahă să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiții în valoare de un miliard de dolari pentru investiții în energia din România.

KMG International este una din cele mai puternice companii din România și un important jucător în regiunea Mării Negre și Mării Mediterane. Cu activități în fiecare sector din domeniul petrolului și al gazelor, KMG International deține și desfășoară operațiuni în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
kmg international
gerea
kazmunaygas
petrol